Bilecik'te Türk dönemi hamamları
Turkish period hammams in Bilecik
- Tez No: 921710
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EROL ALTINSAPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk hamamı, Türk-İslam mimarisi, Turkish bath, Turkish-Islamic architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Bilecik il sınırları içerisinde yer alan Türk Hakimiyetinin başladığı dönemden itibaren Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar geçen süreçte inşa edilmiş hamam yapılarının mimari, kültürel ve tarihsel özelliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Türk hamam kültürü, tarih boyunca hem kişisel hijyen hem de sosyal etkileşim mekânları olarak önem taşımış; bu mekânlar, dönemin estetik ve mimari anlayışını yansıtan birer kültürel miras niteliği kazanmıştır. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş coğrafyasında yer alması nedeniyle erken dönem Osmanlı mimarisine dair özgün eserler barındırmakta ve bu bağlamda önemli bir inceleme sahası sunmaktadır. Tez, hamam yapılarının tarihsel süreçteki işlevlerini, mimari özelliklerini ve yapım tekniklerini ele almakta, aynı zamanda bu yapılar üzerinden dönemin sosyo-kültürel yapısını da analiz etmektedir. Araştırma kapsamında hamamların plan tipolojisi, kullanılan malzemeler, süsleme unsurları ve mekânsal organizasyonları, bu yapıların hem yerel hem de Osmanlı genel mimarisi içindeki konumunu anlamak açısından detaylandırılmıştır. Aynı zamanda, hamamların plan özellikleri, örtü sistemleri, geçiş öğeleri su kanalları gibi unsurlar üzerinden analiz edilerek Türk hamam mimarisine katkıları belirlenmiştir. Araştırma, birincil kaynakların yanı sıra saha çalışmaları ve arkeolojik bulgularla desteklenmiş, ilgili yapılar yerinde incelenerek detaylı fotoğraflama ve ölçümler gerçekleştirilmiştir. Bu sayede, hamamların restorasyon ve korunma ihtiyaçları da tespit edilmiştir. Çalışma, sadece tarihsel bir analiz sunmakla kalmamakta, aynı zamanda Bilecik'teki kültürel mirasın korunması için öneriler geliştirmektedir. Sonuç olarak, Bilecik'teki Türk dönemi hamamlarının incelenmesi, hem bölgenin mimari mirasının daha iyi anlaşılmasına hem de Anadolu hamam kültürüne ilişkin genel bilgilere katkı sağlamaktadır. Bu tez, Bilecik'in kültürel ve tarihsel değerlerini belgelemeyi ve bu bağlamda koruma politikalarına rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the architectural, cultural and historical characteristics of the Turkish hammams built in Bilecik from the beginning of Turkish sovereignty until the establishment of the Republic of Turkey. Turkish hammam culture has historically served as important spaces for both personal hygiene and social interaction, eventually gained cultural heritage status reflecting the aesthetic and architectural sensibilities of their period. Bilecik, located in the geographical cradle of the Ottoman Empire, is home to unique examples of early Ottoman architecture and offers a valuable field of study in this context. The thesis analyses the historical functions, architectural features and construction techniques of the hammams, as well as the socio-cultural dynamics of the period through these buildings. By analysing the plan typologies, materials used, ornamental elements and spatial arrangements of the hammams, the study aims to illuminate their place in both local and wider Ottoman architectural traditions. The research was supported by primary sources, fieldwork and archaeological findings, on-site investigations, including detailed photography and measurements. Through this methodology, the restoration and conservation needs of the buildings were also identified. The study not only provides a historical analysis, but also proposes strategies for the preservation of Bilecik's cultural heritage. In conclusion, the study of the Turkish period hammams in Bilecik contributes to a better understanding of the architectural heritage of the region and enriches the general knowledge on Anatolian hammam culture. This thesis aims to document the cultural and historical significance of Bilecik and to guide conservation policies in this regard.