Afet sonrası konteyner kent tasarım ve planlama ilkelerinin incelenmesi: Malatya Beydağı Konteyner Kent örneği
Investigation of container city design and planning principles after disaster: Malatya Beydaği Container City example
- Tez No: 921731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Afet, Afet Yönetim Sistemleri. Afet Sonrası Geçici Toplanma ve Barınma Alanları, Konteyner Kent, Konteyner Kent Tasarım ve Planlama İlkeleri, Malatya, Disaster, post-disaster temporary gathering and shelter areas, container city, container city design and planning principles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, afet sonrası oluşabilecek etkileri en aza indirmek ve konteyner kentlerin planlama, tasarım ve uygulama aşamalarında dikkate alınması gereken kriterleri belirlemektir. Yöntem: Araştırma sürecinin yöntem aşamaları sistematik olarak gerçekleştirilmiştir. İlk adımda, çalışmanın konusu ve alanı belirlenerek, bu kapsamda genel araştırma hedefleri ortaya konulmuştur. Ardından, çalışma konusu ile ilgili yerli ve yabancı literatür taraması yapılarak genel veriler toplanmıştır. Anket çalışması yapılacak örnek sayısının belirlenmesinde Popülasyondaki birim sayısı büyüklüğünde sonlu bir popülasyon için, popülasyonun standart sapması yerine belli bir özeliği taşıyanların bilinen ya da tahmin edilen oranına göre örnek hacmi belirleme yöntemi ile anket yapılacak kişi sayısı 381 kişi olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında toplamda 391 kişiye rastlantısal olarak kişisel görüşme yöntemi ile anket uygulanmıştır. Anket sonuçları SurveyMonkey online anket portalında değerlendirilmiştir. Elde edilen literatür araştırmaları ve bulgular doğrultusunda kent tasarım ve planlama ilkeleri belirlenmiş, bu ilkeler çalışma alanının özellikleriyle karşılaştırılarak, Beydağı Konteyner Kenti için tasarım ve planlama önerileri geliştirilmiştir. Bulgular: 12 Haziran 2013 tarihinde kurulan 10 bin kapasiteli Beydağı Konaklama Tesisi ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kalması için kurulmuştur. Toplam 433.000 m2'lik 6 mahalleden oluşan Beydağı Konteyner Kenti 7 cadde ve118 sokaktan oluşmaktadır. Beydağı Konteyner Kenti Geçici Barınma Alanında 17.188 afetzede ve mülteci barınmaktadır. Kentte toplam nüfus göre kişi başına düşen alan yaklaşık 25,2 m2 olarak hesaplanmıştır. Sonuçlar: Afet sonrası geçici barınma alanı olarak kullanılan konteyner kentlerin, afetin etkilerini minimum düzeye indirebilmesi için tasarım ve planlama ilkelerine uygun olarak planlanması gerekmektedir. Beydağı Konteyner Kentinin mevcut durumda tasarım ve planlama ilkelerine uygun olmadığı saptanmış ve bu konuda çeşitli tasarım ve planlama önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to minimize the impacts that may arise after a disaster and to identify the criteria that should be considered in the planning, design, and implementation stages of container cities. Methodology: The research process was carried out systematically. Initially, the topic and scope of the study were identified, and general research objectives were determined accordingly. Subsequently, a review of both local and international literature related to the study's subject was conducted to collect general and specific data. The sample size for the survey was determined using a method suitable for finite populations, where the known or estimated proportion of individuals possessing a specific characteristic was used instead of the population's standard deviation. Based on this calculation, the required sample size was determined to be 381. In total, surveys were conducted with 391 individuals using a random sampling method through face-to-face interviews.The survey results were analyzed using the SurveyMonkey online survey platform. In light of the findings from the literature review and survey results, urban design and planning principles were established. These principles were then compared with the characteristics of the study area, leading to the development of design and planning proposals for the Beydağı Container City. Findings: Beydağı Temporary Accommodation Facility, established on June 12, 2013, was built to accommodate Syrian refugees fleeing war in their home countries. The facility covers a total area of 433,000 m² and consists of six neighborhoods, seven avenues, and 118 streets. Currently, Beydağı Container City serves as a temporary shelter for 17,188 disaster victims and refugees. The average area per person in the city was calculated to be approximately 25.2 m². Conclusion: For container cities used as temporary shelters after disasters to minimize disaster impacts, they must be planned in accordance with design and planning principles. It was determined that the current design and planning of Beydağı Container City do not comply with these principles. Various design and planning recommendations have been proposed to address these shortcomings.