Çiftçilerin tarım sigortası yaptırma kararlarını etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum ili Oltu ilçesi örneği
Analysis of the factors affecting farmers' decisions to have agricultural insurance: tThe case of Oltu district of Erzurum province
- Tez No: 921735
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım sigortası, risk, Erzurum, Agricultural insurance, risk, Erzurum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum İli Oltu İlçesinde tarım sigortası uygulamasının bilinirlik düzeyi ve çiftçilerin tarım sigortası yaptırma kararı vermelerinde etkili olduğu düşünülen faktörlerin tarım sigortası yaptırmadaki etkileri ve etki düzeyleri ortaya konmak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın ana materyalini Erzurum İli Oltu İlçesine bağlı mahallelerde tarım sigortası yaptıran ve tarım sigortası yaptırmayan çiftçiler ile yüz yüze görüşme şeklinde uygulanan anketlerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Uygulanan toplam anket sayısı 75'i tarım sigortası yaptıran 75'i tarım sigortası yaptırmayan olmak üzere toplam 150 olup, anket verilerinin dökümü ve analize elverişli hale getirilmesi Microsoft Excel programında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, bazı sosyo-ekonomik işletme özellikleri ile sigorta yaptırma arasındaki ilişkinin ortaya konulması için gözlenen frekanslar ile beklenen frekanslar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını test etmek amacıyla kikare testi kullanılmıştır. Çalışmada çiftçilerin tarım sigortası yaptırmalarına etkili olan faktörlerin belirlenmesi için ekonometrik model olarak probit model ve modelin uygulanmasında NLOGİT programı kullanılmıştır. Bulgular: Sonuçlara göre, çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları ile yaşları arasındaki ilişkide orta yaş grubu (36-50 yaş) sigorta yaptıranların oranının en yüksek olduğu görülmüştür. Eğitim durumu ile sigorta yaptırma arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı fakat bazı gruplarda farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Çiftçilerin tarımdışı gelir faaliyetlerinin olup olmaması ile sigorta yaptırmaları ilişkisi de sorgulanmış tarımdışı gelir sağlayıcı bir faaliyetinin olması, tarımı ana meslek olarak görmemelerine neden olduğu tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama arazi büyüklüğünün küçük işletme statüsüne girmesi dolayısıyla arazi varlığı ile sigorta yaptırma arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmadığı görülmüştür. Büyükbaş hayvan varlığı ile sigorta yaptırma davranışı arasındaki ilişki incelenmiş ve sigorta yaptıran işletmelerin büyükbaş hayvan varlığı sigorta yaptırmayanlardan daha yüksek olduğu ve bu farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir. Yüksek gelirli işletmelerin sigorta yaptırmaya daha eğilimli oldukları belirlenmiş ve traktör varlığının sigorta üzerindeki etkisinin çiftçilerin modern tarım uygulamalarını benimsemesiyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Probit model sonuçlarına göre ailedeki fert sayısı arttıkça, üreticinin büyükbaş hayvan varlığı arttıkça ve üreticinin traktörü bulununca tarım sigortası yapma ihtimali artmaktadır. Çiftçinin tarımdışı faaliyetinin bulunması ve arazi varlığının artması tarım sigortası yapma ihtimalini düşürmektedir. Sonuçlar, probit modelinin güvenilir olduğunu göstermektedir. Çalışmanın önerileri arasında, aile çiftçiliğinin desteklenmesi, tarımdışı faaliyetlerin etkilerinin dikkate alınması, küçük çiftçilere yönelik teşvikler, hayvancılık sigortası poliçelerinin geliştirilmesi ve tarım makinelerine erişimin artırılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This report aims to reveal the level of awareness of agricultural insurance in Oltu District of Erzurum Province and the effects and effects of economic financing on agricultural insurance that farmers have in registering for agricultural insurance. Method: The main material of the research consists of primary data obtained from surveys applied through face-to-face interviews with farmers who have agricultural insurance and who have agricultural insurance in the neighborhoods of Oltu District of Erzurum Province. The total number of surveys applied was 150, 75 of whom had agricultural insurance and 75 of whom had agricultural insurance. The survey data was compiled and analyzed using the Microsoft Excel program. In the study, the chi-square test was used to test whether the difference between the observed frequencies and the expected frequencies was significant in order to reveal the relationship between some socio-economic business characteristics and insurance. In the study, probit model and NLogit program were used as econometric models to determine the performance that is effective in farmers' purchasing agricultural insurance. Findings: According to the results, it was seen that the ratio of farmers in the middle age group (36-50 years old) to have insurance was highest in the relationship between farmers' agricultural insurance and their ages. It was determined that there was no significant relationship between education level and insurance, but there were differences in some groups. The relationship between whether farmers have non-agricultural income activities and whether they have insurance was also questioned, and it was determined that having a non-agricultural income-generating activity caused them not to see agriculture as their main profession. It was observed that there was no significant relationship between land ownership and insurance, as the average land size in the examined enterprises entered the status of small enterprise. The relationship between the existence of cattle and insurance behavior was examined and it was determined that the cattle assets of the enterprises that took out insurance were higher than those that did not take out insurance and this difference was significant. It has been determined that high-income businesses are more inclined to take out insurance, and the effect of tractor presence on insurance is related to farmers' adoption of modern agricultural practices. Result: According to the probit model results, as the number of members in the family increases, the producer's cattle presence increases and the producer has a tractor, the possibility of taking out agricultural insurance increases. The fact that the farmer has non-agricultural activities and increases his land holdings reduces the possibility of taking out agricultural insurance. The results show that the probit model is reliable. The recommendations of the study include supporting family farming, taking into account the effects of non-agricultural activities, incentives for small farmers, developing livestock insurance policies and increasing access to agricultural machinery.