Hafif hipoksik iskemik ensefalopatili yenidoğan bebeklerin nörogelişimsel değerlendirilmesi
Neurodevelopmental evaluation of newborn infants with mild hypoxic ischemic encephalopathy
- Tez No: 921773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER MATUR OKUR, DOÇ. DR. ŞENAY GÜVEN BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Perinatal asfiksi, hipoksik iskemik ensefalopati, terapötik hipotermi, Bayley Gelişimsel Değerlendirme Testi-III, nörogelişimsel değerlendirme, Perinatal asphyxia, hypoxic ischemic encephalopathy, therapeutic hypothermia, Bayley Developmental Assessment Test-III, neurodevelopmental assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Perinatal asfiksi (PA), dünya çapında term bebeklerde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Tüm yenidoğan ölümlerinin %6-9'unu ve term bebeklerde ölümlerin %21-23'ünü oluşturur. Bu çalışmadaki amacımız, hafif hipoksik iskemik ensefalopatili yenidoğan bebeklerin de kötü nörogelişimsel sonuçlara sahip olduğu hipotezini, o dönemdeki tüm HIE derecelerinin (hafif, orta ve şiddetli), prospektif kohortlarında test etmektir. Gereç ve Yöntem: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi üçüncü düzey yenidoğan yoğun bakım ünitesinde, Ocak 2022 ile Mart 2023 tarihleri arasında izlenen ve gebelik yaşı ≥ 36 olan yenidoğan bebeklerden, perinatal asfiksi (PA) tanısı ile izlenmiş olanlar çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmamıza Toplam 43 hasta dahil edildi. 29 (%69,8) hasta hafif (Evre 1), 14 (%30,2) hasta ise orta ve ağır (Evre 2,3) evreydi. Bayley Gelişimsel Değerlendirme Testi-III (BDGT-lll) testi sırasındaki postnatal yaş 17 (minimum15- maksimum 23) aydı. Evre 1 PA'lı bebeklerin Bayley-lll Birleşik puanlarına bakıldığında, bilişsel alanda 1 (%3,4) bebeğin puanında düşüklük saptandı. Dil alanında puanı 70'in altında hasta olmadığı ancak 8 (%27,5) hastanın dil birleşik puanlarını 85'in altında olup, hafif bozukluğu / gelişimsel gecikme 'riski' altında olduğu izlendi. Hareket alanında puanları değerlendirildiğinde puanı 70'in altında 1 (%3.4) hasta olduğu (erken müdahale için yönlendirilmesi gereken orta/ciddi bozukluk), 5 (%17.1) hastanın Hareket Birleşik puanlarını 85'in altında olup, hafif bozukluğu / gelişimsel gecikme 'riski' altında olduğu izlendi. Sonuç: Evre 1 PA'lı hastalarda da evre 2-3 PA'lı hastalar gibi gelişimsel geriliklerin olduğu gözlenmektedir. Hafif HİE'de, TH'nin etkinliğinin kanıtlanma gereksinimi bulunmaktadır. Bu hipotezin daha büyük örneklemli çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Perinatal asphyxia is a major cause of morbidity and mortality in term infants worldwide. It accounts for 6% to 9% of all neonatal deaths and 21% to 23% of deaths in term infants. Our aim in this study was to test the hypothesis that neonates with mild hypoxic ischaemic encephalopathy also have poor neurodevelopmental outcomes in prospective cohorts of all grades of HIE (mild, moderate and severe) at term. Materials and Methods: Newborn infants with a gestational age ≥ 36 weeks who were born and followed up between January 2022 and March 2023 in the third level neonatal intensive care unit of Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital and who were diagnosed with perinatal asphyxia (PA) were included in the study. Results: 43 patients were included in our study. 29 (69.8%) patients were mild (Stage 1) and 14 (30.2%) patients were intermediate and severe (Stages 2,3). Postnatal age at the time of Bayley Developmental Assessment Test-III (BDGT-lll) testing was 17 (minimum 15-maximum 23) months. When the BDGT-lll combined scores of infants with stage 1 PA were analyzed, 1 (3.4%) infant had a low score in the cognitive domain. There were no patients with a score below 70 in the language domain, but 8 (27.5%) patients had language composite scores below 85 and were at 'risk' of mild impairment/developmental delay. When the scores in the motor domain were evaluated, it was observed that 1 (3.4%) patient had a score below 70 (moderate/severe impairment requiring referral for early intervention), 5 (17.1%) patients had a combined score below 85 and were at 'risk' of mild impairment/developmental delay. Conclusion: Developmental delays were also observed in the group with stage 1 PA. There is a need to prove the effectiveness of TH in mild HIE. This hypothesis needs to be supported by studies with larger samples.