Akademik girişimcinin girişim yolculuğu ve bu yolculukta teknoparklar ve teknoloji transfer ofislerinin katkısı: TR83 bölgesi örneği
The entrepreneurial journey of the academic entrepreneur and the contribution of technoparks and technology transfer offices in this journey: The example of TR83 region
  1. Tez No: 921833
  2. Yazar: DUYGU GÜDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA SAİD DÖVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Girişimcilik, Girişimcilik, Girişimcilik Niyeti, Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisleri, Academic Entrepreneurship, Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention, Technopark, Technology Transfer Offices
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Akademik girişimcilik, geçmişten günümüze bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarından bir yarar sağlanması için bulunulan yeni girişimlerdir. Günümüzde bu kavram üniversite ile sanayi arasında işbirliği sağlayarak akademisyenlerin ve lisansüstü öğrencilerinin girişimci ruhlarını ortaya çıkararak, yeni girişimlerde bulunarak, bu girişimlerinin belli kurumlardan destek alarak ticarileşmesini sağlamaktır. Literatürde akademik girişimcilikle ilgili yapılan birçok çalışmada girişimci adayların girişimcilik niyetleri sorgulanmış olup bu girişimcilik niyetine etki eden faktörler araştırılmıştır. Bu çalışmada ise, girişimcilik kararı vermiş olan akademisyenlerin bu kararı vermesindeki neden, girişimcilik sürecindeki her bir aşamada kararını etkileyen faktörler ve bu süreçte Teknoparklar ve Teknoloji Transfer Ofislerinin rolü araştırılmıştır. Bu kapsamda özellikle akademisyenlerin yürüteceği girişimcilik türü olan teknogirişimcilik için bir süreç kurgulanmış olup bu sürecin aşamaları itibariyle girişimci akademisyenlerin durumu sorgulanmıştır. Araştırma, TR83 bölgesi kapsamında olan Tokat, Samsun, Çorum illerindeki Teknopark firmalarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 24 kişiye ulaşılmıştır fakat 4 kişinin görüşmeyi kabul etmeme sebebiyle 20 kişi ile görüşme yapılmıştır. Katılımcılara hazırlanan mülakat soruları sorulmuştur. Araştırma sonucunda akademisyenlerin girişimci olma sebeplerinin büyük ölçüde kişilik geçmiş tecrübe ve eğitime bağlı olduğu görülmüştür. Girişimci olma kararlarında Teknopark ve teknoloji transfer ofislerinin TÜBİTAK desteğiyle kurulan işletmeler haricinde fazla bir rolü olmadığı ortaya konmuştur. İş fikri büyük ölçüde akademisyenlerin kendi çalışma alanları ile ilgili olup piyasa taleplerine göre şekillenmiştir. Yine girişimciliğini ilerleyen süreçlerinde Teknopark ve teknoloji ofislerinden girişimcilerin destek talep etmediği belirlenmiştir. Sonuçlar bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilerek akademik girişimciliğin gelişebilmesi adına akademisyenlere, Teknopark ve TTO'ya önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Academic entrepreneurship is new initiatives taken to benefit from the results of research conducted by scientists from past to present. Today, this concept is to ensure cooperation between the university and the industry, to reveal the entrepreneurial spirit of academicians and graduate students, to take new initiatives and to commercialize these initiatives by receiving support from certain institutions. In many studies on academic entrepreneurship in the literature, the entrepreneurial intentions of entrepreneurial candidates have been questioned and the factors affecting this entrepreneurial intention have been investigated. In this study, the reasons why academicians who have decided to become entrepreneurs make this decision, the factors that affect their decisions at each stage in the entrepreneurship process, and the role of Technoparks and Technology Transfer Offices in this process are investigated. In this context, a process has been designed for technoentrepreneurship, which is a type of entrepreneurship to be carried out especially by academicians, and the status of entrepreneurial academics has been questioned in terms of the stages of this process. The research was carried out in Technopark companies in the provinces of Tokat, Samsun and Çorum, which are within the scope of the TR83 region. Interview questions were asked to the participants. As a result of the research, it was seen that the reasons why academicians become entrepreneurs largely depend on their personality, past experience and education. It has been revealed that Technoparks and technology transfer offices do not have much of a role in the decision to become an entrepreneur, other than the businesses established with the support of TÜBİTAK. The business idea is largely related to the academicians' own fields of study and is shaped according to market demands. It was also determined that entrepreneurs did not request support from Technopark and technology offices during their entrepreneurship process. The results were evaluated from a holistic perspective and suggestions were made to academics, Technopark and TTO in order to develop academic entrepreneurship.