Psikolojik tefsire kaynaklık eden başlıca ayetler ve yorumları
Main verses and comments being a resource for psyhologocial interpres
- Tez No: 921853
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Psikoloji, Psikolojik Tefsir, Kur'an, İlmu'n-Nefs, Commentary, Psychology, Psychological Commentary, Kur'an, Knowledge of Soul
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kur'an'ı anlamada büyük bir öneme sahip olan Psikolojik Tefsir alanındaki çalışmalar son zamanlarda hızlı bir ilerleme katetmiştir. Yarattığı insanı en iyi bilen ve tanıyan Yüce Allah, gönderdiği son Kitapta insan psikolojisini en doğru şekilde sunmuştur. İnsanın hayatını düzenlemek ve istikamette tutmak gibi gayesi olan son Kitapta insan ile alakalı pek çok husustan bahsedilmiştir. Çalışmamızın kapsamında bahsi geçen hususlarda, psikolojik tefsire kaynaklık edecek ayetler kullanılmıştır. Kur'an'ın içerisinde psikolojik tefsirin inceleme alanını kapsayan birçok konu bulunsa da bu çalışmamızda iman psikolojisi, inkâr psikolojisi, iletişim psikolojisi, evlilik psikolojisi incelenmiştir. Dirayet tefsiri olarak kabul gören psikolojik tefsir, psikoloji disiplininden yararlanması münasebetiyle eleştirilebilir bir yön de taşımaktadır. Çalışmamızda konu ile alakalı kaynaklar incelenip psikolojik içerikli ayetlerin yorumları ortaya konmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychologicol commentary which has a great importance in understanding Kur'an has made a rapid progress recently. Almighty Allah who knows and recognises the ones he created has presented human psychology in the rightest way in his last holy book, Kur'an, plenty of human related matter has been mentioned in last holy book which aims to regulate and to keep in direction human life. The verses that can be sources to psychological commentaryare used in our work for mentioned subjects. Although there are so many subjects which include review area of psycological commentary, only faith psycology, denial psycology, communication psycology and marriage psycology are studied. Accepted as tenacity commentary, psychological commentary has a critcizable aspect as it benefits from discipline of psyclogy. It's strived to put fort the comments of verses with psychological contents after related sources are examined in our work.