Askar Altay'ın seçilmiş hikayelerinde yapı ve izlek (Aktarma-inceleme)
Stucture and themes in selected stories of Askar Altay (Translation-analysis)
- Tez No: 921856
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Askar Altay, Kazak Edebiyatı, hikâye, yapı, izlek, Askar Altay, Kazakh Literature, story, structure, theme
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Askar Altay, nesir türündeki pek çok eserini bağımsızlık yılları ve sonrasında kaleme almıştır. Kadim dünya görüşü ile günümüz yaşamının gerçekliğini birleştirip okuyucuyu farklı bir dünyaya sürüklemesiyle çağdaşlarından ayrılmaktadır. Yaşadığı dönem içerisinde Kazak düzyazısının gelişmesine katkıda bulunan yazarlardan biridir. Bu çalışmada, roman ve hikâye türünde eserler ortaya koyan yazarın hikâyeciliği ele alınmıştır. Çalışmanın giriş kısmında Bağımsızlık döneminden günümüze Kazak edebiyatı ve Kazak edebiyatındaki hikâye türü ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Tez çalışması iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde ise Askar Altay'ın on iki hikâyesi (Kumarhane, Şehit, Laybaran, Sibirya Subayı, Ava Çıkmak, Katil Saksağan (Göz Celladı), Gözümün Karası, Bardak, Sentor, Düşük, Dağcı, Mezarcı) yapı ve izlek yöntemiyle incelenmiştir. On iki eserin incelendiği bölümden sonra hikâyelerin Türkiye Türkçesine aktarılmış hali verilmiştir. Sonuç kısmında çalışmanın ortaya çıkardığı bulgular ortaya koyularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Askar Altay wrote many of his prose works during and after the independence years. These works differ from those of his contemporaries by combining an ancient worldview with the reality of contemporary life thus dragging the reader into a different world. He was one of the writers who contributed to the development of Kazakh prose during that time. The storytelling techniques of the author who produced works in the genre of novels and stories is discussed in this thesis. The introduction provides information about Kazakh literature and the story genre in Kazakh literature from the independence period to the present. Moreover, the thesis is divided into two main parts. The first section gives an account of the author's life, his literary personality and works. In the second part, the structure and themes of twelve selected stories by Askar Altay (The Casino, The Martyr, The Laybaran, The Siberian Officer, Going on the Hunt, The Killer Magpie (The Eye Executioner), The Black of My Eyes, The Cup, The Centaur, The Miscarriage, The Mountaineer, The Gravedigger) are analyzed in detail and thereafter all of these stories have been translated into Turkish. Finally, the findings of the study are presented and evaluated.