Turizm işletmelerinde liderlik tarzının çalışanların örgütsel sessizlik ve sanal kaytarma davranışına etkisinin incelenmesi
The effect of leadership style on employees & organizational silence and cyberloafing behavior in tourism enterprises
  1. Tez No: 921877
  2. Yazar: AYLİN YILDIRIM GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik, Sanal Kaytarma, Leadership Styles, Organizational Silence, Cyberloafing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm ve Otelcilik İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Araştırmanın temel amacı, liderlik tarzlarının çalışanların örgütsel sessizlik ve sanal kaytarma davranışı üzerindeki etkisini belirlemektir. Ayrıca çalışmanın alt amacı olarak çalışanların demografik özellikleri doğrultusunda liderlik tarzlarını algılama düzeyleri, örgütsel sessizlik ve sanal kaytarma davranışları arasında farklılık olup olmadığını belirlemektir. Araştırma İstanbul'da bulunan 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 390 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırmada verilerin toplanması için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada liderlik tarzları ölçeği, örgütsel sessizlik ve sanal kaytarma ölçekleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular liderlik tarzlarının, etkileşimci liderlik ve tam serbestlik tanıyan liderlik boyutları ile örgütsel sessizlik ölçeğinin bireysel sessizlik boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular liderlik tarzlarının dönüşümcü liderlik ve etkileşimci liderlik boyutları ile örgütsel sessizlik ölçeğinin ilişkisel sessizlik boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğunu ortaya koymuştur. Tam serbestlik tanıyan liderlik ile sanal kaytarma ölçeğinin majör kaytarma ve minör kaytarma boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın sanal kaytarma ölçeğinin majör kaytarma ve minör kaytarma boyutları ile liderlik tarzları ölçeğinin dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir etkinin olmadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to determine the effect of leadership styles on employees' organizational silence and cyberloafing behavior. Additionally, as a secondary objective, the study aims to determine whether there are differences in employees' perceptions of leadership styles, organizational silence, and cyberloafing behavior based on their demographic characteristics. The research was conducted with 390 participants working in five-star hotel enterprises in Istanbul. A quantitative research method was used, and data were collected through a survey technique. In the study, the leadership styles scale, organizational silence scale, and cyberloafing scale were applied. The data obtained were analyzed using the SPSS 27 software package. The findings of the study revealed that there is a statistically significant effect between leadership styles, specifically the transactional leadership and laissez-faire leadership dimensions, and the individual silence dimension of the organizational silence scale. Additionally, the findings from the analyses demonstrated a statistically significant effect between the transformational leadership and transactional leadership dimensions and the relational silence dimension of the organizational silence scale. It was determined that there is a statistically significant effect between laissez-faire leadership and both the major cyberloafing and minor cyberloafing dimensions of the cyberloafing scale. However, no statistically significant effect was found between the major and minor cyberloafing dimensions of the cyberloafing scale and the transformational and transactional leadership dimensions of the leadership styles scale.