Jinekolojik cerrahi geçiren anemik hastalarda preoperatif verilen intravenöz demir karboksimaltozun perioperatif transfüzyon ihtiyacına etkisinin retrospektif olarak karşılaştırılması
A retrospective comparison of the effect of preoperative intravenous iron carboxymaltose on perioperative transfusion requirement in anemic patients undergoing gynecologic surgery
  1. Tez No: 922016
  2. Yazar: İREM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SERHAT KOCAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Jinekolojik cerrahi, Demir eksikliği anemisi, Demir karboksimaltoz, Kan transfüzyonu, Gynecologic surgery, Iron deficiency anemia, Iron carboxymaltose, Blood transfusion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Çalışmamızda demir eksikliği anemisi olan ve jinekolojik cerrahi geçiren hastalarda preoperatif olarak verilen intravenöz demir karboksimaltozun, perioperatif kan transfüzyon oranına ve hemoglobin değerine etkisini araştırmayı hedefledik. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Etik Kurulu'ndan onay alındıktan sonra (06/11/2024 tarihli 498 no.lu karar), temmuz 2023-temmuz 2024 tarihleri arasında, demir eksikliği anemisi olan ve jinekolojik cerrahi geçiren hastalar retrospektif bir şekilde incelenerek gerçekleştirildi. Bu çalışmaya, ASA I-III, 18-70 yaş, demir eksikliği anemisi olan, histerektomi, myomektomi ve over kanseri cerrahisi gibi jinekolojik cerrahi uygulanan hastalardan, herhangi bir demir tedavisi almayan 40 hasta Grup 1'e, preoperatif intravenöz demir karboksimaltoz tedavisi alan 40 hasta Grup 2'ye dahil edildi. Grup 1'deki hastalar preoperatif herhangi bir demir tedavisi almazken, grup 2'deki hastalara cerrahiden 7-30 gün önce 1000 mg intravenöz demir karboksimaltoz tedavisi verilmişti. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, vücut kitle indeksi ve ASA skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Grup 1'deki hastalarda laparotomi oranı daha yüksekti. Gruplar arasında cerrahinin türü (histerektomi, myomektomi, over kanseri cerrahisi) açısından anlamlı fark saptanmadı. Demir tedavisi almadan önce preoperatif veriler değerlendirildiğinde gruplar arasında preoperatif hematokrit, demir, %demir oranı ve ferritin düzeyi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Grup 2'de preoperatif demir tedavisi verilmeden önceki hemoglobin düzeyi anlamlı olarak düşük bulundu. Preoperatif MCV değeri Grup 1'de anlamlı olarak yüksek bulundu. Demir bağlama kapasitesi demir karboksimaltoz grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Gruplar arasında belirli zamanlardaki hemodinamik parametreler karşılaştırıldığında; indüksiyondan sonra 30. dk, 45. dk, ve 60. dk sistolik arter basınçları, intraoperatif 45. dk ve 60. dk diyastolik arter basınçları, intraoperatif 45. dk ve 60. dk ortalama arter basınçları Grup 2'de anlamlı olarak daha yüksekti. Derlenme odasında 30. dk nabız değerleri Grup 1'de anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Gruplar arasında intraoperatif verilen mayi miktarı, kanama miktarı, idrar miktarı, cerrahi süre, hipotansiyon ve taşikardi varlığı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Gruplar arasında derlenme odasında 30. dakika hemoglobin değerleri arasında fark saptanmazken, derlenme odasında 30. dakika hematokrit, postoperatif 6. saat hemoglobin ve hematokrit, postoperatif 1. gün hemoglobin ve hematokrit, taburculuk öncesi hemoglobin ve hematokrit değerleri Grup 2'de anlamlı olarak daha yüksekti. İntravenöz demir karboksimaltoz alan grupta oral beslenme başlama süresi, mobilizasyon süresi ve hastanede kalış süresi daha kısa bulundu. Postoperatif eritrosit süspansiyonu (ES) verilen hasta sayısı, totalde ES verilen hasta sayısı ve ünite cinsinden totalde kullanılan ES sayısı demir tedavisi alan grupta anlamlı olarak daha düşük bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, preoperatif demir karboksimaltoz tedavisi alan ve jinekolojik cerrahi geçiren anemik hastalarda, kan transfüzyon oranını daha düşük bulduk. Ayrıca demir tedavisi alan hastaların daha erken oral beslenmeye ve mobilize olmaya başladığı ve daha erken taburcu olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the effect of intravenous iron carboxymaltose given preoperatively on perioperative blood transfusion rate and hemoglobin value in patients with iron deficiency anemia undergoing gynecologic surgery. After obtaining approval from Ondokuz Mayıs University Ethics Committee (decision number 498 dated 06/11/2024), our study was conducted by retrospectively analyzing patients with iron deficiency anemia who underwent gynecologic surgery between July 2023 and July 2024. In this study, among ASA I-III, 18-70 years old, iron deficiency anemic patients who underwent gynecologic surgery such as hysterectomy, myomectomy and ovarian cancer surgery, 40 patients who did not receive any iron therapy were included in Group 1 and 40 patients who received preoperative intravenous iron carboxymaltose therapy were included in Group 2. Patients in group 1 did not receive any iron therapy preoperatively, while patients in group 2 received 1000 mg intravenous iron carboxymaltose treatment 7-30 days before surgery. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, body mass index and ASA scores. Patients in group 1 had a higher laparotomy rate. There was no significant difference in the type of surgery (hysterectomy, myomectomy, ovarian cancer surgery) between the groups. When the preoperative data before iron therapy were evaluated, no significant difference was found between the groups in terms of preoperative hematocrit, iron, iron% and ferritin levels. However, the hemoglobin level in Group 2 before iron therapy was significantly lower. Preoperative MCV value was significantly higher in Group 1. Iron binding capacity was significantly higher in the iron carboxymaltose group. When the hemodynamic parameters at certain times were compared between the groups, 30. min, 45. min, and 60. min systolic arterial pressures, intraoperative 45. min and 60. min diastolic arterial pressures, intraoperative 45. min and 60. min mean arterial pressures were significantly higher in Group 2. Pulse rate at 30 min in the recovery room was significantly higher in Group 1. There were no significant differences between the groups in terms of the amount of intraoperative fluid given, amount of bleeding, amount of urine, duration of surgery, presence of hypotension and tachycardia. While there was no difference between the groups in the 30. min hemoglobin values in the recovery room, the 30. minute hematocrit in the recovery room, postoperative 6. hour hemoglobin and hematocrit, postoperative 1st day hemoglobin and hematocrit, and pre-discharge hemoglobin and hematocrit values were significantly higher in Group 2. In the group receiving intravenous iron carboxymaltose, the time to oral feeding, mobilization time and hospital stay were shorter then other group. The number of patients with postoperative erythrocyte suspension (ES) insertion, the total number of patients with ES insertion and the total number of ES used in units were significantly lower in the group receiving iron therapy. In our study, we found that the blood transfusion rate was lower in anemic patients undergoing gynecological surgery who received preoperative iron carboxymaltose therapy. We also concluded that patients who received iron therapy started oral feeding and mobilization earlier and were discharged earlier.