Boşlukların Tanrısı kavramının teizm bağlamında eleştirisi
Critic of the concept of God of the Gaps in the context of theism
- Tez No: 922022
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN PAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Boşlukların Tanrısı, Din Felsefesi, Bilim, Din, Tanrı, God of the Gaps, Philosophy of Religion, Science, Religion, God
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada,“Boşlukların Tanrısı”kavramı olarak bilinen ve bilimsel çalışmalarla elde edilen sonuçların inanç sahasında yaptığı etkileri konu edinen düşünce biçimi ele alınmıştır. Bu kavram“evrene ve insana dair anlaşılamayan ve henüz bilim tarafından açıklama getirilememiş olgular için 'Tanrının işidir' yaklaşımı ile bilinemez kalmasının kabul edilmesini sorunlu bulmaktadır ve bir gün herşey bilim tarafından açıklanabildiğinde Tanrı'nın varlığına inanma ihtiyacının ortadan kalkacağı”fikrini savunmaktadır. Bu tezde Boşlukların Tanrısı kavramı, temelinde yatan iki iddia üzerinden analiz edilip, çıkarım yapmak amaçlanmıştır. İlk olarak; teizm ve deizm gibi Tanrı tasavvurlarında varsayılan doğaüstü gücün, bu kavramı kullanan ateistlerin iddia ettiği gibi bilinmezlerin içinde barındığı fikrine eleştirel yaklaşılmıştır. Bu bağlamda Tanrı'nın varlığını kanıtlama çabaları ve Tanrı'nın reddine ilişkin yaklaşımlar incelenmiştir. İkinci olarak da kavramın diğer iddiası olan doğal yasası anlaşılmayan hiçbir fenomenin kalmayacağı görüşü ele alınarak; Tanrı'nın var olması durumunda bilinmezliklerin sonunun gelmeyeceği ve Tanrı'nın her zaman boşlukların Tanrısı olmayı tercih etmesinin mantıklı olabileceği tartışılmıştır. Özet olarak, bilimsel ilerlemelerin, Tanrı inancının insan yaşamındaki yeri üzerindeki etkileri felsefi ve teolojik bir çerçevede yorumlanmıştır. Bu çalışmanın aynı alanda yapılmış diğer yayınlardan farklı olan yönü, konuyu analiz ederken matematiksel ilkelerden, SWOT analizinden, Balık Kılçığı (İshkawa) diyagramından yararlanma gibi yeni perspektifler geliştirilmesi ve özet tablolara yer verilmesidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the thought process known as the“God of the Gaps”concept which focuses on the influence of scientific findings on faith. The concept critiques the idea of attributing unexplained phenomena concerning the universe and humanity to“God's work”and finds this acceptance of ignorance problematic. It asserts that once everything is explained by science, the need to believe in God's existence will diminish. In this thesis, the God of the Gaps concept is analyzed based on two underlying claims to derive conclusions. First, the assumption that the supernatural power implied in concepts like theism and deism resides in the unknown, as claimed by atheists employing this concept, is approached critically. In this context, efforts to prove God's existence and perspectives on rejecting God are examined. Second, the concept's other claim, which posits that no phenomenon will remain unexplained by natural laws, is discussed. It is debated whether, even if God exists, mysteries will persist and whether God may logically choose to remain the God of the gaps. In summary, the impact of scientific progress on the role of belief in God in human life is interpreted within a philosophical and theological framework. This study distinguishes itself from other publications in the field by developing new perspectives, such as employing mathematical principles, SWOT analysis, and the Fishbone (Ishikawa) diagram, and by incorporating summary tables.