Çizgili Yaprakkurdu (Spodoptera exigua Hübn.) (Lepidoptera:Noctuidae)'nun mısır bitkisinde yapabileceği zararınsimulasyon yoluyla belirlenmesi
Determination of damage to corn plant by Beet Armyworm (Spodoptera exiqua Hübn.) (Lepidopera: Noctuiade) by simulation
  1. Tez No: 922029
  2. Yazar: ALPER BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT EFİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koçan boyu, Koçan çapı, Tohumluk mısır, Verim, simülasyon çalışması, Ear length, Ear diameter, Seed maize, Yield, Simulation study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET ÇİZGİLİ YAPRAKKURDU (Spodoptera exigua Hübn.) (LEPİDOPTERA: NOCTUİDAE)'NUN MISIR BİTKİSİNDE YAPABİLECEĞİ ZARARIN SİMULASYON YOLUYLA BELİRLENMESİ Alper BAŞARAN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Levent EFİL 28/01/2025, 35 Mısır bitkisi Türkiye ve dünyada gıda sektöründe kullanılan bitkisel yağ ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılayan, insan ve hayvan beslenmelerinde önemli bir yere sahip olan önemli bir kültür bitkisidir. Tüm dünya ve Türkiye'de de önemli ekim alanlarına sahip olan mısır bitkisi bitkisel yağ ihtiyacının yanı sıra tohumluk mısır üretim alanlarında da her geçen gün ekilen alanlarını genişletmektedir. Çanakkale ili son yıllarda tohumluk mısır üretiminde iklim ve toprak yapısı sebebiyle Türkiye'de çok önemli bir yere sahip olmuştur. Bu alanlarda birçok Lepidoptera takımına bağlı zararlı türler sorun olabilmekte ve ciddi kayıplara sebep olabilmektedir. Bu zararlı türlerden Spodoptera exigua Hbn. Mısır bitkisinin erken gelişim döneminde önemli zararlara neden olabilmektedir. Bu çalışma Çanakkale ilinde ana ürün olarak ekilen tohumluk mısır ekim alanlarında çizgili yaprakkurdunun ergin popülasyon gelişimini ve mısır bitkisindeki zararının simüle edilerek verim ve verim unsurlarına olabilecek zararlarını belirlemek için 2023 yılında yapılmıştır. Ergin popülasyon takibi feromon tuzakları ile yapılmış ve en fazla ergin popülasyon gelişmesi haziran ayında 15 adet/tuzak olarak belirlenmiştir. Erken gelişim dönemindeki zararını belirlemek için mısır bitkisinin 2, 4, 6, ve 8 yapraklı dönemlerinde yaprakların %25, %50, %75, %100'ü makas yardımıyla zararlandırılarak verim ve verim unsurlarına olan etkileri ortaya koyulmuştur. Sonuçta bitkinin 2, 4, 6 ve yapraklı gelişim döneminde dört farklı zamanda yapılan zararlandırmaların hiç birisinde verim ve verim unsurları herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı ortaya koyulmuştur. Bu sonuçlara göre Çanakkale bölgesindeki tohumluk mısır üretim alanlarında erken gelişim döneminde yapraklarda meydana gelebilecek v zararlanmanın çok önemli olmadığı ve mücadeleye karar verilirken dikkat edilmesi gerektiği kanısına gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SİMULATİON STUDY ON THE EFFECT OF DAMAGE CAUSED BY Spodoptera exigua İN THE DEVELOPMENTAL PERİOD OF CORN PLANT ON YİELD Alper BAŞARAN Çanakkale Onsekiz Mart University School of Graduate Studies Graduate School of Natural and Applied Sciences Master of Science Thesis in Plant Protection Advisor: Prof. Dr. Levent EFİL 28/01/2025, 35 The maize plant is an essential crop worldwide and in Turkey, playing a significant role in meeting the demand for vegetable oil in the food industry. It is also crucial for human and animal nutrition. In addition to its importance in vegetable oil production, maize cultivation areas are expanding every year in seed maize production fields globally and in Turkey. In recent years, Çanakkale has become one of Turkey's key regions for seed maize production due to its favorable climate and soil structure. In these areas, various pest species from the Lepidoptera order pose serious threats and can cause significant yield losses. Among these pests, Spodoptera exigua Hbn. can cause substantial damage during the main growth stages of the maize plant. This study, conducted in 2023 in the seed maize fields of Çanakkale, aimed to monitor the adult population development of the beet armyworm (Spodoptera exigua) and simulate the damage it causes to assess its impact on yield and yield components. Adult population monitoring was carried out using pheromone traps, with the highest adult population recorded in June at 15 adults per trap. To determine the damage during the main growth stages, maize leaves were manually damaged using scissors at the 2-, 4-, 6-, and 8-leaf stages at rates of 25%, 50%, 75%, and 100%. The effects on yield and yield components were then evaluated. The results showed that none of the simulated damage at the 2-, 4-, 6-, and 8-leaf stages had a negative impact on yield or yield components. Based on these findings, it was concluded that leaf damage during the main growth stages of seed maize in the Çanakkale region is not significant and should be carefully evaluated before deciding on pest control measures.