Ortaokul ingilizce öğretmenlerinin bilinçli farkındalık düzeylerine yönelik bir açıklayıcı sıralı desen çalışması
An explanatory study on mindfulness level of secondary school english teachers
- Tez No: 922104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilinçli farkındalık, esenlik, ingilizce öğretmenleri, ortaokul düzeyi, öğretmen tutumları, öğretmen eğitimi, mindfulness, awareness, well-being, english teachers, secondary school level, teacher attitudes, teacher education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ORTAOKUL İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN BİLİNÇLİ FARKINDALIK DÜZEYLERİNE YÖNELİK BİR AÇIKLAYICI SIRALI DESEN ÇALIŞMASI Oya Pelin BEKTAŞ Ocak 2025, 121 Sayfa Amaç: Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin bilinçli farkındalık seviyelerini ve de bilinçli farkındalık boyutlarını belirleyip bu yönteme yönelik tutumlarını görüşmeler yaparak detaylı olarak incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada, önce nicel verilerin ardından nitel verilerin toplandığı açıklayıcı sıralı araştırma deseni benimsenmiştir. Nicel verileri toplamak için anketler kullanılırken, nitel verileri toplamak için ise yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, Bayburt ilindeki 31 ortaokul kademesinde görev yapan İngilizce öğretmenlerinden oluşmaktaydı. Tüm katılımcılara ölçek uygulandı ve farklı bilinçli farkındalık boyutları sahip toplam 8 katılımcıyla görüşmeler yapıldı. Verilerin analizi SPSS23 yardımıyla yapılmıştır. Betimsel analizlerin ardından, korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanarak İngilizce öğretmenlerine uygulanan iki test arasındaki ilişki incelenmiştir. Görüşmeler için ise“açıklama, analiz ve yorumlama”adımları takip edilerek analiz yapıldı. Bulgular: Sonuçlar, İngilizce öğretmenlerinin bilinçli farkındalık seviyelerinin ortalama olduğunu gösterdi ve sahip oldukları bilinçli farkındalık boyutları bakımından da zayıf olduğu tespit edildi. Ortaokul İngilizce öğretmenlerinin bilinçli farkındalık konusunda oldukça sınırlı bir bilgiye sahip oldukları tespit edildi. Araştırmanın nicel sonuçlarının aksine, nitel veriler, çoğu öğretmenin kendi hayatlarına ve sınıf ortamlarına bilinçli farkındalık uygulamalarını entegre etmeye istekli olduğunu gösterdi. Sonuçlar: Nicel ve nitel verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgular, ortaokul İngilizce öğretmenlerinin bilinçli farkındalık seviyelerinin orta seviyede olduğunu göstermektedir. Ancak, öğretmenlerin bilinçli farkındalık konusuna önem verdikleri ve bu yönde olumlu bir tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin bu uygulamaları kendi hayatlarına entegre edebilmeleri için uygun bir ortam ve zamanın oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS AN EXPLANATORY STUDY ON MINDFULNESS LEVELS OF SECONDARY SCHOOL ENGLISH TEACHERS Oya Pelin BEKTAŞ January 2025, 121 Pages Purpose: The aim of this study is to determine the levels of mindfulness and mindfulness dimensions of English language teachers and to examine their perspectives and attitudes towards this technique through interviews in detail. Method: In this study, an explanatory sequential research design was adopted, where quantitative data was collected first, followed by qualitative data. While two scales were used to collect quantitative data, semi-structured interviews were conducted to collect qualitative data. Participants consisted of 31 English language teachers working at the secondary school level in Bayburt. The scales were applied to all participants, and interviews were held with a total of 8 participants who possessed different dimensions of mindfulness. Data analysis was performed using SPSS23. After descriptive analysis, the relationship between the two tests applied to English language teachers was examined using correlation and regression analyses. For the interviews, data analysis was conducted following the steps of“description, analysis, and interpretation.”Findings: The levels of mindfulness were moderate, but they were low in terms of the mindfulness dimensions they possessed. It was determined that secondary school English language teachers had quite limited knowledge about mindfulness. Contrary to the results, qualitative data showed that most teachers were willing to integrate mindfulness awareness practices into their own lives and classroom environments. Conclusions: The findings obtained from the analysis of quantitative and qualitative data indicate that secondary school English teachers have moderate levels of mindfulness. However, it was determined that teachers value mindfulness and have a positive attitude towards it. Additionally, it was concluded that an appropriate environment and time need to be created for teachers to integrate these practices into their lives.