Tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralarında hemşirelerin bilgi düzeyi ve öğrenme motivasyonunun basınç yarasını önlemeye yönelik tutuma etkisi
The effect of nurses' knowledge level and learning motivation on attitudes towards pressure sore prevention in medical device-related pressure sores
- Tez No: 922140
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜM NİHAL ÇÜRÜK, PROF. DR. ÖZGÜL KARAYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi cihaz, basınç yarası, bilgi, öğrenme motivasyonu, tutum, hemşire, Medical device, pressure ulcer, knowledge, learning motivation, attitude, nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralarında hemşirelerin bilgi düzeyleri ve öğrenme motivasyonlarının, basınç yarasını önlemeye yönelik tutumlarına etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 182 yoğun bakım hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik özellikler formu, tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanması bilgi ölçeği, öğrenme motivasyonu ölçeği ve basınç ülserini önlemeye yönelik tutum ölçeği kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t Testi, Kruskal Wallis H Testi, Mann Whitney U Testi, Bonferroni Posthoc Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi, Logistik Regresyon Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve Spearman's Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Çalışmamızda, hemşirelerin tıbbi cihaz ilişkili bilgileri (17.40±3.72), basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik tutumları (42.39±4.94) ve öğrenme motivasyonları (61.77±8.61) ortalamanın üzerinde (61.77±8.61) bulunmuştur. Hemşirelerin öğrenim durumuna göre basınç ülserini önlemeye yönelik tutum ölçeği puanlarının anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p0.05).
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to examine the effect of nurses' knowledge levels and learning motivations on their attitudes towards pressure sore prevention in medical device-related pressure sores. A total of 182 intensive care nurses constituted the sample of the study. Data were collected by face-to-face interview method by the researcher using sociodemographic characteristics form, medical device-related pressure injury knowledge scale, learning motivation scale and attitude towards pressure sore prevention scale. Independent Sample t Test, Kruskal Wallis H Test, Mann Whitney U Test, Bonferroni Posthoc Test, One-Way Analysis of Variance, Multiple Linear Regression Analysis, Logistic Regression Analysis, Pearson Correlation Analysis and Spearman's Correlation Analysis were used to analyze the data. In our study, nurses' medical device-related knowledge was found to be (17.40±3.72), their attitudes towards preventing pressure injuries (42.39±4.94) and their motivation to learn were above average (61.77±8.61). It was determined that the scores of the attitude scale towards pressure injury prevention differed significantly according to the educational status of the nurses (p0.05).