Kocaeli üniversitesi fakülte ve yüksek okullarında eğitim gören öğrencilerin kök hücre vericiliği konusunda bilgilendirilmesi ve vericiliğin teşviki
Training students of Kocaeli University on hematopoietic stem cell donation and encouraging donation
- Tez No: 922161
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SARPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: öğrenciler, kök hücre bağışı, kök hücre vericisi, eğitim, students, stem cell donation, stem cell donor, training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş ve Amaç: Hematopoietik kök hücre nakli, kemik iliği hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık için hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemidir. Gönüllü bağışçı sayısı zamanla artsa dahi birçok hasta verici bulamamaktadır. Gönüllülerin yetersiz bilgilendirilmesi, bağış işleminin olası yan etkilerine ilişkin endişeler, ağrıdan korkma, dini inançlar verici olmayı engelleyebilir. Bağış işlemleri konusunda yeterli bilgilendirme kişilerin tereddütlerini giderebilir. Bu çalışma, öğrencileri kök hücre nakli ve bağış işlemleri konusunda bilgilendirmek, bu konudaki tutum ve görüşlerini öğrenmek ve bağışa teşvik etmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Kocaeli Üniversitesi Fakülte ve Yüksekokulları dersliklerinde, 9 Şubat 2024–30 Kasım 2024 tarihleri arasında araştırma asistanı tarafından dokuz oturumda gerçekleştirilmiştir. Tüm oturumlara danışman öğretim üyesi de katılmıştır. Yüz yüze, barkovizyon kullanılarak öğrencilere kök hücre naklinin hangi hastalıklarda yapıldığı, kök hücre banka kayıtları, doku grubu, kimlerin verici olabileceği, gönüllü kaydı için nereye başvurulacağı, doku grubu uygun hasta çıktığında± kök hücrenin nasıl toplandığı konusunda sunum yapılmıştır. Ardından dağıtılan anket formu ile katılımcıların öğrendikleri sorgulanmış ve konu hakkındaki düşünce ve tutumları araştırılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 20,42 ± 2,18 yıl olup, 451'i (%41,1) kadın ve 183'ü (%28,9) erkektir. Tıp Fakültesinden 210(%33,1), diğer fakültelerden 424 (%66,9) öğrenci gönüllü olmuştur. Bilgilendirme sonunda 577(%91) öğrenci, bağışçı olmak için başvurulacak yerin Kızılay kan bağış merkezleri olduğunu, 497(%78,4) öğrenci bağış formu doldurduğu sırada tüplere alınan kanın sadece doku grubu, kan grubu gibi tetkikler için kullanıldığını öğrenmişti. Katılımcıların %58,7'si bir insan hayatını kurtarmak çok büyük haz vereceği için gönüllü verici olacağını ifade ederken, %16,1'i bu işlemlerin sağlığına zarar getireceğinden korktuğu için verici olamayacağını belirtmiştir. Katılımcıların %43,5'i konu hakkında daha önce yeterli bilgisi olmadığını, %42,7 'i verdiğimiz eğitimin yararlı olduğunu, %15,6'sı eğitim sayesinde kök hücre bağışçısı olmak istediğini belirtmiştir. Sonuç: Gençlere kök hücre bağışı konusunda verilecek eğitimler bağışçı sayısını arttırmakta yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hematopoietic stem cell transplantation is a life-saving treatment method for many diseases, mainly bone marrow diseases. Even though the number of volunteer donors increases every year, some patients still cannot find suitable donors. Inadequate information of volunteers, concerns about possible side effects of the procedure, fear of pain, religious beliefs may prevent them from becoming donors. Adequate information about donation procedures may eliminate people's hesitations. This study was conducted to inform students about stem cell transplantation and donation procedures, to learn their attitudes and opinions on this subject, and to encourage donation. Materials and Methods: The study was conducted in Kocaeli University Faculties and Colleges classrooms between February 5, 2024 and November 30, 2024 by a research assistant in nine sessions. All sessions were attended by the advisor faculty member. Face to face, using projector, students were presented with information on which diseases stem cell transplantation is performed, stem cell bank records, tissue type, who can be a donor, where to apply for donor registration, and how stem cells are collected if there is a HLA-matched patient. Then, participants were questioned about what they learned and their thoughts and attitudes on the subject with a questionnaire form. VII Results: The average age of the participants was 20.42 ± 2.18 years, 451 (41.1%) were female and 183 (28.9%) were male. There were 210 (33.1%) students from the Faculty of Medicine and 424 (66.9%) students from other faculties. At the end of the training, 577 (%91) students learned that the place to apply to be a donor was the Red Crescent blood donation centers, and 497 (78.4%) students learned that the blood collected in the tubes when they filled out the donation form would only be used for tissue typing and blood typing. While 58.7% of the participants stated that they would volunteer as a donor because saving a human life would give them great satisfaction, 16.1% stated that they would not be a donor because they were afraid of potential harm to their health. 43.5% of the participants stated that they did not have sufficient knowledge on the subject before, and 42.7% stated that the training we provided was useful. At the end of the training 15.6% of the participants were willing to become stem cell donor. Conclusion: Stem cell donation training for young people may be useful in increasing the number of donors.