Akut hemoraji modeli olarak gastrointestinal sistem kanaması ile acil servise başvuran hastalarda intravasküler (efektif) volüm değerlendirmede vena cava inferiordan geçen kan akım hızının doppler ultrasonografi ile ölçümünün incelenmesi
Investigation of doppler ultrasonography measurement of inferior vena cava blood flow velocity for intravascular (effective) volume assessment in patients presenting to the emergency department with gastrointestinal system bleeding as an acute hemorrhage model
  1. Tez No: 922200
  2. Yazar: ONUR CEM BÜYÜKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS EMRE ÖZLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Peak Velocity, CW Doppler, IVC, Stroke Volume Variation, Volume Status
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Akut gis kanamaya bağlı hemorajik şok tablosu ile acil servise başvuran hasta grubu, acil servislere başvuran kritik hasta gruplarının önemli bölümünü kapsamaktadır. Bu hasta grubunda intravasküler volüm durumunu doğru değerlendirmek, yapılması planlanan sıvı resüsitasyonuna yön vermektedir. Günümüzde kullanılan invaziv yöntemler, VCİ çap ve kollapsibilite ölçüm yöntemi gibi yöntemlerin, intravasküler sıvı durumu tespitinde kısıtlılıkları ve bu kısıtlılıklara bağlı literatürde tartışmalı noktaları mevcuttur. Ayrıca non-invaziv hemodinamik monitörizasyon yöntemleri literatürde yer bulmuş, validasyonları yapılmış ancak acil servislerde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu sebeplerden dolayı VCİ'den geçen akım hızının ölçümünün intravasküler volüm değerlendirmede prediktif rolünün olacağı şeklinde hipotezimizi oluşturduk. Çalışmamıza akut gis kanama ön tanısı ile başvurmuş 18 hasta alınmıştır. Bu hastaların gelişinde demografik verileri, vital parametreleri, kan gazı değerleri, kardiyak ölçümleri; geliş-30. dk-60. dk- sıvı replasmanı sonrası verilen sıvıların cinsi ve miktarı, VCİ çap ve kollapsibilite ölçümleri, CW Doppler ile VCİ pik velosite ölçümleri ve ayrıca referans test olarak non-invaziv hemodinamik monitörizasyon cihazı verileri kaydedilmiştir. Kaydedilen bu veriler arasında istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmamızda geliş VCİ pik velosite değerinin, geliş SVV Grup ile kıyaslanması istatistiksel olarak anlamlı olarak saptanmıştır(p=0.009). Geliş VCİ pik velosite ölçümünün özgüllüğü %100 ve duyarlılığı %84 olarak saptanmıştır. Aynı kıyaslama 30. dk, 60. dk ve replasman sonu değerleri ile yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı sonuç saptanmamıştır. Çalışmamız sonucunda VCİ pik velosite ölçümü hipovolemiyi öngörmede anlamlı bulunmuştur ancak volüm düzeyi takibi için uygun saptanmamıştır. VCİ pik velosite ölçümü hipovolemiyi öngörmede VCİ çap ve kollapsibilite ölçümünden daha değerli sonuç vermektedir. Anahtar Kelime: Pik Velosite, CW Doppler, VCİ, Stroke Volume Variation, Volüm Durumu
Özet (Çeviri)
The subset of patients presenting to the emergency department with hemorrhagic shock due to acute gastrointestinal bleeding constitutes a significant portion of critically ill patients. Accurate assessment of intravascular volume status in this patient group guides the fluid resuscitation strategy. Currently used invasive methods, such as inferior vena cava (IVC) diameter and collapsibility index measurement, have limitations in determining intravascular fluid status, leading to controversial points in the literature. Additionally, non-invasive hemodynamic monitoring methods have been described in the literature with validations but are not widely used in emergency departments. Therefore, we hypothesized that measuring flow velocity through the IVC could have a predictive role in evaluating intravascular volume. We enrolled 18 patients presenting with suspected acute gastrointestinal bleeding. Upon arrival, demographic data, vital signs, blood gas values, cardiac measurements, type and amount of fluids administered at arrival; 30 minutes, and 60 minutes post-fluid replacement IVC diameter and collapsibility measurements, CW Doppler IVC peak velocity measurements, and data from a non-invasive hemodynamic monitoring device (used as a reference test) were recorded. Statistical analyses were performed on the collected data. In our study, the IVC peak velocity measurement at arrival showed statistically significant differences when compared with stroke volume variation (SVV) Group (p=0.009). The specificity of IVC peak velocity measurement was 100% and sensitivity was 84%. However, no statistically significant results were found when comparing measurements at 30 minutes, 60 minutes, and post-replacement values. As a result of our study, VCI peak velocity measurement was found to be significant in predicting hypovolemia, but it was not found to be suitable for volume level monitoring. VCI peak velocity measurement is more valuable than VCI diameter and collapsibility measurement in predicting hypovolemia.