ALZHEİMER HASTALARINDA OPTİK KOHORENS TOMOGRAFİ BULGULARI VE KOROİDAL VASKÜLARİTE İNDEKSİ ÖLÇÜMÜ
Optical Coherence Tomography Findings and Choroidal Vascularity Index Measurement in Alzheimer's Patients
  1. Tez No: 922199
  2. Yazar: GİZEM KÜÇÜKALPELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Ganglion Hücre Tabakası, Koroid Kalınlığı, Koroidal Vasküler İndeks, Nörodejenerasyon, Optik Kohorens Tomografi, Retina Sinir Lifi Tabakası, Alzheimer's Disease, Choroidal Thickness, Choroidal Vascular Index, Ganglion Cell Layer, Neurodegeneration, Optical Coherence Tomography, Retinal Nerve Fiber Layer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Alzheimer Hastalarında Optik Kohorens Tomografi Bulguları ve Koroidal Vaskülarite İndeksi Ölçümü Çalışmamızda Alzheimer hastalığı (AH)'nın erken evresindeki hastalarda optik koherens tomografi (OKT) ile retina ve koroid tabakasındaki değişiklikleri incelemeyi ve temel patoloji olan nörodejenarasyonun bu bölgelere etkilerini araştırmayı amaçladık. OKT ile elde edilen retina ve koroid tabakasına ait verilerin, özellikle koroidal vasküler indeks (KVİ)'in AH'nin erken teşhisinde potansiyel bir OKT biyobelirteci olarak kullanılıp kullanılamayacağı incelenmiştir. Prospektif olgu kontrol çalışmamıza 60 yaş ve üzerinde, Nöroloji Hastalıkları kliniğince doğrulanmış AH tanısı ve bunu destekleyen Mini Mental Durum Testi (MMDT) skoru 20-24 arasında olan erken evredeki 36 hastanın 72 gözü; kontrol grubuna ise benzer yaş grubundaki MMDT skoru >24 olup nörolojik hastalığı olmadığı saptanan 38 hastanın 74 gözü dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların Spektral Domain-OKT (Cirrus HD-OCT 5000 Carl Zeiss Meditec, Dublin, CA) ile makula haritası, optik disk haritası ve HD5 Line raster (koroid) görüntüleri elde edilmiştir. Koroid görüntülerinden İmage J programı kullanılarak hesaplanan koroidal vasküler indeks ve OKT görüntüleri ile elde edilen retinal ve koroidal ölçümler kaydedilmiştir. AH tanısı alan gruptaki 36 hastanın 23'ü (%63,9) kadın, 13'ü (%36,1) erkekti. Kontrol gurubunda ise 38 hastanın 18'i (%47,4) kadın, 20'si (%52,6) erkekti. Yaş ortalaması kontrol grubunda 71,39±7,08 yıl, Alzheimer grubunda 72,67±7,72 yıl olarak benzer izlendi (p=0,360). İki grup arasında retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ölçümleri karşılaştırıldığında; Alzheimer grubunda ortalama RSLT kalınlığı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunurken bu incelmenin özellikle inferior ve superior kadranda anlamlı olduğu saptandı (sırasıyla p<0,001, p<0,001, p<0,001). Santral maküler kalınlık değeri ortalaması kontrol grubunda 271,72±17,00 μm, AH grubunda 258,85±11,75 μm olup AH grubunda anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p<0,001). Maküler kalınlığın AH grubunda tüm kadranlarda anlamlı düzeyde düşük olduğu izlendi (p<0,001). Ganglion hücre tabakası (GHT) kalınlığı ortalaması da AH grubunda anlamlı düzeyde düşük saptandı (p<0,01). Kontrol grubunda koroid kalınlığı ortalamasının subfoveal alanda 282,63±6,35 µm, Alzheimer grubunda ise 266,49±4,64 µm olduğu ve AH grubunda koroidal kalınlığının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü. EDİ-OKT ile elde edilen koroid görüntüleri Image-J programına aktarılarak KVİ hesaplaması yapıldı. Koroidin total alanının (TCA) luminal alanına (LCA) oranıyla elde edilen KVİ; sağlıklı kontrol grubunda 0,71±0,01 olarak hesaplanırken AH grubunda 0,66±0,01 saptandı ve AH grubunda istatiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu görüldü (p<0,001). Alzheimer grubunda LCA'nın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük, TCA'nın ise istatatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0,001, p<0,001). Bu çalışma ileri yaştaki popülasyonda non-invaziv, güvenilir ve kolay uygulanabilir bir yöntem olan OKT (Cirrus HD-OCT 5000 Carl Zeiss Meditec, Dublin, CA) kullanılarak elde edilen retinal ve koroidal kalınlık ölçümlerinin, özellikle de koroidal vasküler indeks değerlerinin Alzheimer hastalığının erken tanısı ve böylelikle tedavi sürecinin iyileştirilmesine önemli derecede katkı sağlayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Optical Coherence Tomography Findings and Choroidal Vascularity Index Measurement in Alzheimer's Patients In our study, we aimed to investigate changes in the retina and choroid layers using optical coherence tomography (OCT) in patients with early-stage Alzheimer's disease (AD) and to explore the effects of the underlying pathology of neurodegeneration on these regions. We particularly examined whether data obtained from OCT, especially the choroidal vascular index (CVI), could serve as a potential biomarker for early diagnosis of AD. A prospective case-control study was conducted, involving 72 eyes of 36 patients aged 60 and above with confirmed diagnosis of early-stage AD by the Neurology Department and supported by Mini-Mental State Examination (MMSE) scores between 20-24, and 74 eyes of 38 patients in the control group of similar age range with MMSE score >24 and no neurological diseases. All participants underwent imaging with Spectral Domain-OCT (Cirrus HD-OCT 5000, Carl Zeiss Meditec, Dublin, CA) to obtain macular maps, optic disc maps, and HD5 Line raster (choroid) images. Choroidal vascular index calculated from choroidal images using Image J program and retinal and choroidal measurements obtained from OCT images were recorded. Of the 36 patients diagnosed with AD, 23 (63.9%) were female and 13 (36.1%) were male. In the control group, 18 (47.4%) were female and 20 (52.6%) were male. The mean age was similar between the control group (71.39±7.08 years) and the Alzheimer's group (72.67±7.72 years)(p=0.360). When comparing measurements of retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness between the two groups, the average RNFL thickness was significantly lower in the Alzheimer's group, particularly in the inferior and superior quadrants (p<0.001, p<0.001, p<0.001, respectively). The mean central macular thickness was significantly lower in the AD group (258.85±11.75 μm) compared to the control group (271.72±17.00 μm) (p<0.001). Macular thickness was significantly lower in all quadrants in the AD group (p<0.001). The mean ganglion cell layer (GCL) thickness was also significantly lower in the AD group (p<0.01). The mean choroidal thickness in the subfoveal area was significantly lower in the AD group (266.49±4.64 µm) compared to the control group (282.63±6.35 µm). Choroidal images obtained with Enhanced Depth Imaging Optical Coherence Tomography (EDI-OCT) were transferred to the Image J program to calculate the Choroidal Vascular Index (CVI). The CVI, obtained by the ratio of the total choroidal area (TCA) to the luminal choroidal area (LCA), was calculated as 0.71±0.01 in the healthy control group, whereas it was found to be 0.66±0.01 in the AD group. In the Alzheimer's group, LCA was statistically significantly lower, while TCA was statistically significantly higher (p<0.001, p<0.001). The CVI obtained by the ratio of LCA to TCA was found to be statistically significantly lower in the AD group (p<0.001). This study suggests that non-invasive and easily applicable measurements of retinal and choroidal thickness obtained using OCT, particularly CVI values, could significantly contribute to the early diagnosis of Alzheimer's disease and thereby improve treatment outcomes in the elderly population.