Rekabet stratejilerinin iç girişimcilik eğilimleri ile ilişkisi üzerine bir araştırma
A study on the relationship between competition strategies and internal entrepreneurship tendencies
- Tez No: 922219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İç Girişimcilik, Rekabet Stratejileri, Entrepreneurship, Intrapreneurship, Competitive Strategies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Günümüzde işletmeler arası rekabet hem ulusal hem de uluslararası alanda varlığını daha sert biçimde hissettirmeye başlamıştır. Önceleri daha sınırlı olan rekabet, günümüzde teknolojik gelişmelerinde etkisiyle firmaların uluslararası pazarlarda boy göstermek istemeleri sonucunda sınırsız ve sonsuz bir yapıya bürünmüştür. Böyle sınırsız rekabetin olduğu ortamlarda firmaların sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmeleri ancak uyguladıkları doğru stratejilerle mümkün olacaktır. Bu çalışma Batı Akdeniz (Antalya, Burdur, Isparta) Bölgesinde faaliyet gösteren mermer işletmelerinde uygulanan rekabet stratejilerinin iç girişimcilik eğilimleri ile olan ilişkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu bağlamda rekabet stratejileri ile iç girişimcilik arasındaki ilişki gerek saha çalışmaları gerek alan yazın taraması yapılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Batı Akdeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren mermer işletmelerinde çalışan beyaz yakalı iş görenlere kolayda örneklem yöntemi kullanılarak ulaşılmıştır. İş görenler Google forms üzerinden üç bölüm halinde oluşturulan ankete davet edilmiştir. Ankete katılım sağlayan toplam 266 iş görenin verdikleri cevaplar doğrultusunda elde edilen veriler jamovi programı kullanılarak; frekans analizi, doğrulayıcı faktör analizi, t testi, anova testi ve korelasyon analizleri ile test edilmiştir. Elde edilen verilere korelasyon analizi yapılarak rekabet stratejileri ile iç girişimcilik ilişkisi test edilmiştir. Daha sonra ise rekabet stratejilerinin alt boyutları (maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma) ile iç girişimcilik bir ilişki olup olmadığı test edilmiştir. Elde edilen sonuca göre rekabet stratejisi ile iç girişimcilik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Maliyet liderliği stratejisi ile iç girişimcilik arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Farklılaştırma stratejisi ile iç girişimcilik arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Odaklanma stratejisi ile iç girişimcilik arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerinde iç girişimcilik arasında bir ilişki bulunup bulunmadığının saptanması amacıyla fark analizleri (t testi ve anova testi) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen verilere göre iç girişimcilik ile çalışanların yaşı, çalışma süreleri ve faaliyet yılı arasında istatistiksel olarak anlamlı farlılıklar saptanmıştır. Cinsiyet ve işletmenin hukuki yapısı arasında istatistiki olarak herhangi bir farklılık saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's world, competition among businesses has begun to manifest itself more intensely on both national and international levels. While competition was previously more limited, it has now adopted a boundless and infinite structure due to technological advancements and companies' aspirations to operate in international markets. In such environments of limitless competition, the ability of businesses to sustain their activities healthily is only possible through the implementation of appropriate strategies. This study aims to investigate the relationship between competitive strategies and intrapreneurship tendencies in marble enterprises operating in the Western Mediterranean Region (Antalya, Burdur, Isparta). In this context, the relationship between competitive strategies and intrapreneurship has been explored through both field studies and a review of the literature. Within the scope of the research, white-collar employees working in marble enterprises in the Western Mediterranean Region were reached using the convenience sampling method. Employees were invited to participate in a three-part survey prepared via Google Forms. Data obtained from a total of 266 participants were analyzed using the Jamovi software, employing frequency analysis, confirmatory factor analysis, t-tests, ANOVA tests, and correlation analyses. Correlation analysis was conducted on the collected data to test the relationship between competitive strategies and intrapreneurship. Subsequently, the sub-dimensions of competitive strategies (cost leadership, differentiation, and focus) were examined to determine whether they were related to intrapreneurship. According to the results, no significant relationship was found between competitive strategy as a whole and intrapreneurship. However, a statistically significant relationship was identified between the cost leadership strategy and intrapreneurship. No significant relationship was found between the differentiation strategy and intrapreneurship. Additionally, a statistically significant relationship was identified between the focus strategy and intrapreneurship. Furthermore, difference analyses (t-tests and ANOVA tests) were conducted to determine whether demographic variables were related to intrapreneurship. Based on the results, statistically significant differences were found between intrapreneurship and employees' age, duration of employment, and years of operation. No statistically significant differences were identified between intrapreneurship and variables such as gender or the legal structure of the enterprise.