Turizm coğrafyası yaklaşımıyla kültürel miras değerlerinin mevcut durumu ve sürdürülebilirliği: Odunpazarı evleri örneği
The current station and sustainability of cultural heritage values with the approach of tourism geography: The case of Odunpazarı houses
  1. Tez No: 922252
  2. Yazar: AYŞENUR ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KAPLUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, turizm coğrafyası, Odunpazarı evleri, kültürel miras, geleneksel konut, sürdürülebilirlik, Eskişehir, tourism geography, Odunpazarı houses, cultural heritage, traditional housing, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ülkemizde birçok kültürel miras sayılabilecek alan bulunmaktadır. Ancak bu alanlarda kültürel miras, insan hareketliliğine bağlı ve rant yaratma çabasından kaynaklı niteliğini yitirmiş, daha çok gelir elde etmek için kullanılan bir metaya dönüşmüştür. Varoluşumuzun devam etmesi ve gelişmesi için kültürel miras ve bu mirasın yaşadığı doğal çevreyi korumak ortak sorumluluğumuzdur. Tarihi kentsel dokuları kullanırken yaşatmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için değer ve sorunların tespit edilmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında seçilen kültürel miras örneği olarak Odunpazarı bölgesi, Eskişehir'in ilk yerleşim alanlarından biri olması özelliğiyle çok önemlidir. Bölgenin ismiyle anılan Odunpazarı evleri, geleneksel dokusunu korumak amacıyla kentsel sit alanı ilan edilmiştir. Alanda bulunan birçok konut ve tarihi yapılar koruma ölçütlerine dikkat edilerek restore edilmiş ve işlevselleştirilerek Odunpazarı bölgesine kazandırılmıştır.“Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi”şeklinde 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiştir. Odunpazarı evleri, mevcut kullanımı ve sürdürülebilirliğini tartışmak amacıyla örnekleme çalışması olarak seçilmiştir. Turizm coğrafyacı perspektifinden hazırlanan çalışma ile Odunpazarı evlerinin her yıl artarak devam eden bir ziyaretçi kapasitesinin olması dikkat çekicidir. Çalışmanın esas amacı kültürel bir miras değeri olan Odunpazarı evlerine gelen ziyaretçilerin algı ve tutumlarını saptamaktır. Bölgeyle ilgili elde edilen görüş ve veriler ışığında, mevcut kullanımı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmeler yapılmıştır. Bunun sonucunda karşılaşılan sorunların tespitine yönelik koruma ve devamlılık sağlanması açısından yeniden işlevlendirme önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
There are many areas that can be considered cultural heritage in our country. However, in these areas, cultural heritage has lost its character due to human mobility and the effort to create rent, and has turned into a commodity used to generate more income. In order for our existence to continue and develop, it is our common responsibility to protect the cultural heritage and the natural environment in which this heritage lives. While using historical urban textures, values and problems need to be identified in order to keep them alive and ensure their sustainability. As an example of cultural heritage selected within the scope of the study, Odunpazarı region is very important as it is one of the first settlement areas of Eskişehir. Odunpazarı houses, named after the region, have been declared an urban protected area in order to preserve their traditional texture. Many residences and historical buildings in the area were restored and functionalized by paying attention to conservation criteria and brought to the Odunpazarı region. It was added to the UNESCO World Heritage Tentative List in 2012 as“Odunpazarı Historical City Center”. Odunpazarı houses were chosen as a sampling study to discuss their current use and sustainability. With the study prepared from the perspective of a tourism geographer, it is noteworthy that Odunpazarı houses have a visitor capacity that continues to increase every year. The main purpose of the study is to determine the perceptions and attitudes of visitors to Odunpazarı houses, which are a cultural heritage value. In the light of the opinions and data obtained about the region, evaluations were made in terms of current use and sustainability. As a result, refunctioning suggestions have been presented to identify the problems encountered and to ensure protection and continuity.