Gaziantep'teki Suriyeli öğrencilerin entegrasyonuna ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher's views on the integration of Syrian students in Gaziantep
- Tez No: 922268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DÖŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Demography, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenciler, eğitim entegrasyonu, göç, öğretmen görüşleri, eğitim politikaları, Syrian students, educational integration, migration, teacher 's views, education polici
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma, Gaziantep'te yaşayan Suriyeli öğrencilere yönelik öğretmen görüşlerinin entegrasyon süreçleri üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Göç, özellikle son yıllarda artan insan hareketliliği ile birlikte, akademik ve sosyal alanda önemli bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda, Suriyeli öğrencilerin yerel eğitim sistemine entegrasyonu, öğretmenlerin bu süreçteki rollerinin anlaşılması açısından kritik bir öneme sahiptir. Araştırma, Gaziantep'teki çeşitli okullardan seçilen öğretmenlerle gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar ile desteklenmektedir. Öğretmenlerin, Suriyeli öğrencilerin sosyal ve akademik entegrasyonları hakkında sahip oldukları görüşler, bu öğrencilerin yerel topluma kabul edilmesi üzerindeki etkileri, kullanılan öğretim yöntemleri, sınıf içindeki etkileşimler ve ailelerle iş birliği gibi birçok boyutta incelenmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin Suriyeli öğrencilere karşı tutumları, onların entegrasyon süreçlerini olumlu veya olumsuz yönde etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, öğretmenlerin eğitim politikaları ve uygulamaları hakkında geliştirilmesi gereken stratejiler üzerine öneriler sunulmaktadır. Bu çalışma, eğitimci-öğrenci ilişkilerinin ve öğretmenlerin entegrasyon süreçlerindeki rollerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of teachers' opinions on the integration processes of Syrian students living in Gaziantep. Migration has become a significant issue in both academic and social contexts, particularly with the increasing human mobility in recent years. In this context, the integration of Syrian students into the local education system is crucial for understanding the roles of teachers in this process. The research is supported by in-depth interviews conducted with teachers from various schools in Gaziantep. Teachers' views on the social and academic integration of Syrian students are examined across several dimensions, including the impact on their acceptance into the local community, teaching methods employed, classroom interactions, and collaboration with families. The findings reveal that teachers' attitudes towards Syrian students can positively or negatively affect their integration processes. Additionally, suggestions are provided regarding strategies that need to be developed about teachers' educational policies and practices. This study aims to contribute to a better understanding of educator-student relationships and the roles of teachers in integration processes