Göçün insan ticareti ve Avrupa Birliği sınır politikaları çerçevesinde değerlendirilmesi
Evaluation of migration within the framework of human trafficking and European Union border policies
  1. Tez No: 922278
  2. Yazar: MEHMET SERKAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Law, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Human Trafficking, EU Border Policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Göç, siyasi, ekonomik ve toplumsal nedenlerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme faaliyeti; taşınma, muhaceret şeklinde tanımlanmaktadır. Bu süreç, küreselleşmenin etkisi altında önemli değişimlere uğramıştır. Küreselleşme, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, ekonomik entegrasyon ve bilgi akışındaki artış gibi faktörlerle birlikte dünyayı daha önce hiç olmadığı kadar birbirine bağlamıştır. Diğer taraftan, Türkiye'nin stratejik bir coğrafyada yer alması , düzensiz göç yönetiminde önemli bir rol üstlenmesine sebep olurken, AB ile göç konusunda işbirliği içerisinde olan bir ortak olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, AB ülkelerindeki geniş Türk göçmen nüfusu, bu işbirliğini daha da güçlendirmekte ve göç politikaları, Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde her zaman belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma, göç, insan ticareti ve AB sınır politikaları arasındaki karmaşık ilişkileri ele alarak geniş bir perspektif sunmaktadır. Göçün temel dinamikleri ele alınırken, insan ticareti suçu ile mücadele seçenekleri çalışılmıştır. Son yıllarda, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin temelini bu düzensiz göç yönetimi oluşturmaktadır. Özellikle Suriye krizi sonrasında meydana gelen düzensiz göçler, Türkiye-AB ilişkilerinin odak noktasını oluştururken, uzun yıllar sonra Suriye'de meydana gelen rejim değişikliğine rağmen bu durumun devam etmesine engel olarak görülmemektedir. Bu sebepten ötürü göç politikalarının, Türkiye-AB ilişkilerindeki etkileyici rolünü sürdüreceği beklenmektedir. Anahtar Kelimeler : Göç, İnsan Ticareti AB Sınır Politikaları
Özet (Çeviri)
Migration is defined as the movement of individuals or communities from one country to another, from one settlement to another, for political, economic and social reasons; moving, immigration. This process has undergone significant changes under the influence of globalization. Globalization, together with factors such as developments in communication technologies, economic integration and the increase in information flow, has connected the world like never before. On the other hand, Turkey's location in a strategic geography has led to it assuming an important role in irregular migration management, and it is considered a partner in cooperation with the EU on migration. In addition, the large Turkish immigrant population in EU countries further strengthens this cooperation, and migration policies always emerge as a determining factor in Turkey's EU membership process. This research offers a broad perspective by addressing the complex relationships between migration, human trafficking and EU border policies. While the basic dynamics of migration are addressed, options for combating the crime of human trafficking have been studied. In recent years, this irregular migration management has formed the basis of relations between Turkey and the EU. Irregular migration, especially after the Syrian crisis, has been the focal point of Turkey-EU relations, and despite the regime change in Syria after many years, it is not seen as an obstacle to its continuation. For this reason, migration policies are expected to continue their influential role in Türkiye-EU relations.