Türk Devletleri Teşkilatı'nın potansiyel gelişim alanları
Potential development areas of the Organization of Turkish States
- Tez No: 922288
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARADELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dünyası, Bütünleşme, İşbirliği, Bölgesel Barış ve İstikrar, Siyasi, Ekonomik, Kültürel, Sosyal Alanlar, Üye Devletler, Organization of Turkish States, Turkish World, Integration, Cooperation, Regional Peace and Stability, Political, Economic, Cultural, Social Areas, Member States
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türk Dünyasının siyasi, ekonomik ve kültürel bütünleşmesi hedefiyle kurulan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), geçmişte Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi olarak da bilinmektedir. Teşkilat, üye devletler arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda işbirliğini geliştirerek bölgesel barış ve istikrarı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, TDT'nin kuruluşundan günümüze kadar geçirdiği evreleri, mevcut yapısını, görevlerini ve potansiyel gelişim alanlarını derinlemesine analiz ederek, teşkilatın gelecekteki vizyonunu ve karşılaştığı zorlukları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. TDT'nin, üye devletlerin ortak tarihsel, kültürel ve dilsel bağlarını güçlendirmedeki rolü, ekonomik işbirliği mekanizmaları ve siyasi koordinasyon çabaları incelenecektir. Teşkilatın, günümüzde yaşanan uluslararası siyasi ve ekonomik gelişmeler karşısında bölgesel işbirliğinin önemini daha da artırdığı göz önünde bulundurularak, TDT'nin şimdiki ve gelecekteki olabilecek vizyonun tarihi, kültürel, iktisadi ve idari bağlamda dünyaya yansımalarının neler olabileceği konusunda bir değerlendirme yapılacaktır.Bu kapsamda, TDT'nin çalışmaları ve ne yöne ilerleyeceği değerlendirilerek, teşkilatın daha etkin ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulmasına yönelik öneriler sunulacaktır. Çalışma, Türk Dünyası çalışmaları alanındaki literatüre önemli katkılar sağlayarak, TDT'nin bölgesel ve küresel siyasetteki yerini daha iyi anlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The Organization of Turkic States (TDT), which was established with the aim of political, economic and cultural integration of the Turkic World, was also known as the Council of Turkic Speaking Countries in the past. The organization aims to ensure regional peace and stability by developing cooperation among member states in political, economic, cultural and social areas. This study aims to evaluate the future vision of the organization and the challenges it faces by deeply analyzing the stages that TDT has gone through from its establishment to the present, its current structure, duties and potential development areas. The role of TDT in strengthening the common historical, cultural and linguistic ties of member states, economic cooperation mechanisms and political coordination efforts will be examined. Considering that the organization has increased the importance of regional cooperation in the face of current international political and economic developments, an evaluation will be made on what the current and future vision of TDT may reflect on the world in historical, cultural, economic and administrative contexts. In this context, the work of TDT and the direction it will take will be evaluated and suggestions will be presented for the organization to have a more effective and inclusive structure. The study aims to make significant contributions to the literature in the field of Turkish World studies and to better understand the place of TDT in regional and global politics.