Küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısıyla akciğer rezeksiyonu yapılan ileri yaş hastalarda komorbidite indekslerinden hangisi mortalite ve morbiditeyi göstermede etkindir?
Which comorbidity index best predicts mortality and morbidity in elderly patients undergoing surgery for non small cell lung cancer?
  1. Tez No: 922374
  2. Yazar: DİLAY KARAMIK KAZĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lung cancer, CCI, CIRS-G, ACE-27
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Değişen demografik yapıyla dünya nüfusu giderek ileri yaşa kaymaktadır. Bu kayma ileri yaş popülasyonunun hastalığı olan akciğer kanseri gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan çalışmalar 70 yaş ve üzeri akciğer kanseri tanısı alan hastalarda %50 oranında iki veya daha fazla prognostik komorbit hastalıkların yer aldığını göstermiştir. Komorbiteler hastaların cerrahi tedavi ve anestezi toleransını azaltabilir, iyileşme süresini uzatabilir ve postoperatif komplikasyon riskini arttırabilir. Bu nedenle ileri yaş hastalarda cerrahi kararının verilmesi, dikkatli değerlendirme ve multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu değerlendirme de komorbidite indeksleri önemli role sahiptir. Bu çalışmada, akciğer rezeksiyonu yapılan küçük hücre dışı akciğer kanseri tanılı ileri yaş hastalarda üç farklı komorbidite indeksi (Charlson Komorbidite İndeksi (CCI), Cumulative Illnes Rating Scale-Geriatric (CIRS-G) ve Adult Comorbidity Evaluation – 27 (ACE-27) karşılaştırılmış ve bu indekslerin cerrahi mortalite, morbidite ve uzun dönem sağkalım üzerindeki prognostik değerleri araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının ileri yaş KHDAK hastalarında cerrahi karar verme süreçlerine yardımcı olacağı ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkıda bulunacağı, postoperatif mortalite ve morbiditeyi azaltacağı düşünülmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: SBÜ İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesin' de 01/01/2015 – 01/01/2020 tarihleri arasında Göğüs Cerrahisi Kliniği' nde opere edilen preoperatif/operatif/postoperatif küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanısı alan tüm hastalar; demografik veri, anamnez, fizik muayene, görüntüleme tetkikleri, ameliyat raporları, patolojik tanıları, postoperatif onkolojik takip süreçleriyle retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışma sürecinde akciğer kanseri ve tanısız akciğer lezyonu tanılı 1153 hasta incelenmiş, 396 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Retrospektif kohort çalışmasıdır. 12 BULGULAR: Çalışmaya alınan 41 kadın, 355 erkek toplam 396 hastanın ortalama yaşı 69,8±4,1 yıldı. Operasyon sonrası gelişen komplikasyon oranı %15,9 olarak bulundu. Tüm hastalarda görülen nüks oranı %34,8 iken mortalite oranı ise %58,1 olarak saptandı. Mortalite için olası risk faktörleri tek değişkenli COX regresyon analizi ile değerlendirildi. Tek değişkenli COX regresyon analizi sonrasında mortalite için risk faktörü olan parametrelerden oluşturulan modelin çok değişkenli COX regresyon analizi sonuçlarına göre erkek cinsiyet, komplikasyon varlığı, CIRS-G değerinin 9 ve üstü olması ve hastada takipte nüks gözlenmesi mortalite için en önemli risk faktörleri olarak belirlendi. Yaş, CCI ve ACE-27 gruplarının mortalite için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörü olmadıkları belirlendi. SONUÇ: Bu çalışma, değerlendirilen üç komorbidite indeksleri içerisinde, ileri yaş hastalarda postoperatif mortalite riskini öngörmede ve yüksek riskli hastaların belirlenmesinde CIRS-G indeksinin öngörme gücünün daha yüksek olduğunu, skorun klinik önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the changing demographic structure, the world population is increasingly shifting towards older ages. This shift increases the risk of developing lung cancer in the elderly population. Studies have shown that 50% of patients diagnosed with lung cancer aged 70 and older have two or more prognostic comorbidities. Comorbidities can reduce patients' tolerance to surgical treatment and anesthesia, prolong recovery time, and increase the risk of postoperative complications. Therefore, making surgical decisions for elderly patients requires careful evaluation and a multidisciplinary approach. In this evaluation, comorbidity indices play a significant role. In this study, three different comorbidity indices (Charlson Comorbidity Index (CCI), Cumulative Illness Rating Scale-Geriatric (CIRS-G), and Adult Comorbidity Evaluation – 27 (ACE-27)) were compared in elderly patients diagnosed with non-small cell lung cancer who underwent lung resection. The prognostic values of these indices on surgical mortality, morbidity, and long-term survival were investigated. It is believed that the results of this study will assist in the surgical decision-making processes for elderly NSCLC patients and contribute to the development of personalized treatment approaches. MATERIALS AND METHODS: Between 01/01/2015 and 01/01/2020, all patients diagnosed with preoperative/operative/postoperative non-small cell lung cancer who underwent surgery at the İzmir Dr. Suat Seren Chest Diseases and Surgery Training and Research Hospital were retrospectively reviewed. Data collected included demographic information, medical history, physical examination, imaging studies, surgical reports, pathological diagnoses, and postoperative oncological follow-up processes. A total of 1153 patients with lung cancer and undiagnosed lung lesions were examined, and 396 patients were included in the study. This is a retrospective cohort study.and survival analysis were performed between these groups. 14 RESULTS: The average age of the 396 patients included in the study, consisting of 41 women and 355 men, was 69.8±4.1 years. The complication rate after surgery was found to be 15.9%. The recurrence rate observed in all patients was 34.8%, while the mortality rate was determined to be 58.1%. Potential risk factors for mortality were evaluated using univariate COX regression analysis. Following univariate COX regression analysis, the results of the multivariable Cox regression analysis indicated thet male gender, presence of complications, a CIRS-G value of 9 or higher, and observed recurrence in follow-up were identified as the most important risk factors for mortality. However, age, CCI, and ACE-27 scores were not found to be statistically significant risk factors for mortality.. CONCLUSION: This study emphasizes that among the three evaluated comorbidity indices, the CIRS-G index has a higher predictive power for postoperative mortality risk in elderly patients and in identifying high-risk patients, highlighting the clinical significance of the score.