Hiperbolik Jacobsthal ve hiperbolik Jacobsthal Lucas polinomlar
Hyperbolic Jacobsthal and hyperbolic Jacobsthal Lucas polynomials
  1. Tez No: 922375
  2. Yazar: KÜBRA NUR GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Jacobsthal sayılar, Jacobsthal polinomlar, Hiperbolik Jacobsthal sayılar, Lucas sayılar, Lucas polinomlar, Hiperbolik Lucas polinomlar, Hiperbolik Jacobsthal polinomlar, Jacobsthal numbers, Jacobsthal polynomial, Hyperbolic Jacobsthal numbers, Lucas numbers, Lucas polynomial, Hyperbolic Lucas polynomial, Hyperbolic Jacobsthal polynomial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Hiperbolik, Jacobsthal ve Jacobsthal Lucas sayıların özelliklerinden yararlanarak Hiperbolik Jacobsthal ve Hiperbolik Jacobsthal Lucas Polinomların üreteç fonksiyonlarını, Binet formüllerini, Q matrislerini ve determinat gösterimlerini bulmak amaçlanmıştır. Yöntem: Gaussian Jacobsthal ve Gaussian Jacobsthal Lucas polinomları üzerine yapılan çalışmada bulunan özelliklerin Hiperbolik Jacobsthal ve Hiperbolik Jacobsthal Lucas polinomları üzerine uygulanmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, Hiperbolik Jacobsthal ve Hiperbolik Lucas polinomları incelenerek, bu polinomların üreteç fonksiyonları, Binet formülleri, Q matrisleri ve determinat gösterimleri ele alınmıştır. Sonuç: 〖HJ〗_n (1) özel durumu için Hiperbolik polinomlar tanımlanarak bunun bir Hiperbolik Jacobsthal sayı, 〖Hj〗_n (1) ise Hiperbolik Jacobsthal Lucas sayısı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: By using the properties of hyperbolic, Jacobsthal and Jacobsthal Lucas numbers, it is aimed to find the generating functions of Hyperbolic Jacobsthal and Hyperbolic Jacobsthal Lucas polynomials, Binet formulas, Q matrices and determinate representations. Method: The properties found in the study on Gaussian Jacobsthal and Gaussian Jacobsthal Lucas polynomials were applied to Hyperbolic Jacobsthal and Hyperbolic Jacobsthal Lucas polynomials. Findings: In this study, Hyperbolic Jacobsthal and Hyperbolic Lucas polynomials are examined and the generator functions, Binet formulas, Q matrices and determinant representations of these polynomials are discussed. Results: By defining Hyperbolic polynomials for the special case 〖HJ〗_n (1) ,it was shown that it is a Hyperbolic Jacobsthal number, and 〖Hj〗_n (1) is a Hyperbolic Jacobsthal Lucas number.