Yeni Asur ve Yeni Babil devri Namburbi ritüelleri
Namburbi rituals of the Neo-Assyrian and Neo-Babylonian period
  1. Tez No: 922394
  2. Yazar: AYDANUR KOCABIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alamet, Uğursuzluk, Ritüel, Namburbi, Arınma, Omen, Bad Luck, Ritual, Namburbi, Purification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Yeni Asur ve Yeni Babil dönemlerinde uygulanan Namburbi ritüelleri ele alınmıştır. M.Ö. 1. binyıldan M.Ö. 600'lü yıllara kadar uzanan zaman dilimi içerisinde, henüz meydana gelmemiş olmasına rağmen belirli bir alamet veya işaret ile önceden haber verilen ve giderek yaklaşan büyük bir felaketi engellemek, ortadan kaldırmak ya da etkilerini en aza indirmek amacıyla çeşitli dini, büyülü ve ritüelistik uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu ritüellerde, tehdit edilen kişinin kendisi, çevresindeki insanlar, evcil ve vahşi hayvanlar, ev ve ev eşyaları gibi unsurların varlığı, özellikleri ve eylemleri dikkate alınmıştır. Mezopotamya uygarlığı, yaşanan tüm olumsuzlukların tanrılar tarafından gönderildiğine ve bu olumsuzlukların yine tanrılar tarafından ortadan kaldırılabileceğine inanıyordu. Bu bağlamda, Namburbi ritüelleri, tanrılara yönelik bir arınma ve koruma amacı taşımaktaydı. Tezin ilk bölümünü oluşturan teorik kısımda, alamet ve ritüel kavramlarının açıklamaları yapılmış ve ritüelin oluşum süreci hakkında bilgiler verilmiştir. ''Alametlerden Ritüele: Namburbi Ritüellerinin Uygulanması'' başlıklı bu bölümde, alametlerin ritüele dönüşme süreçleri ve Namburbi ritüellerinin uygulanması ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümü ise ''Namburbi Ritüellerinin Uygulama Alanları'' başlığını taşımaktadır. Bu bölümde, ritüel metinlerinin içeriklerine dair envanter numaralarıyla birlikte detaylı bilgiler sunulmuş, ritüel uygulamalarının kapsamı ve niteliği ele alınmış, yorumlayıcı bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu çalışma, Mezopotamya'daki inanç sisteminin ritüel uygulamaları üzerindeki etkisini ve Namburbi ritüellerinin sosyo-dini işlevlerini anlamak açısından önemli bir kaynak teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Namburbi rituals practised during the Neo-Assyrian and Neo-Babylonian periods. During the time period extending from the 1st millennium BCE to the 600s BCE, various religious, magical, and ritualistic practices were performed to prevent, eliminate, or mitigate the effects of a great disaster that had not yet occurred but had been foretold in advance through a specific omen or sign and was gradually approaching. These rituals involved the presence, attributes and actions of the threatened person, other individuals, domestic and wild animals, as well as houses and household items. The Mesopotamian civilisation believed that all misfortune was sent by the gods and that it could also be removed by the gods. In this context, Namburbi rituals served as a means of purification and protection directed towards the gods. The theoretical part, which constitutes the first chapter of this thesis, provides conceptual explanations of omens and rituals, as well as information on the process of ritual formation. The first chapter, entitled“From Omens to Rituals: The Practice of Namburbi Rituals', discusses the process by which omens develop into rituals and provides details of the performance of Namburbi rituals. The second chapter of the thesis is entitled ”The Fields of Application of Namburbi Rituals". In this section, provides inventory details of ritual texts, examines the scope of ritual practices, and offers an interpretative framework, highlighting the Mesopotamian belief system's influence on Namburbi rituals and their socio-religious functions.