Asur devletinin dış politikası (yeni asur devri)
Foreign policy of The Assyrian State (neo-assyrian period)
  1. Tez No: 293180
  2. Yazar: HANIM HANDE DUYMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asur Devleti, Dış Politika, Siyasî İlişkiler, Assyrian State, Foreign Policy, Political Relationships
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Yeni Asur Devri'nde Asur Devleti'nin bilinçli bir dış politika izlediği ve bu politikanın temelinde, dış düşmanları psikolojik olarak çökertme taktiğinin yattığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Asur kralları, Mezopotamya'dan Anadolu'ya, İran'dan Akdeniz'e kadar geniş bir coğrafyada hâkimiyet kurmuşlar ve âdeta bir korku imparatorluğu yaratmışlardır.Ekonomik ve siyasî kaygıların yattığı Asur dış politikasında, Anadolu, her zaman öncelikli bir yere sahip olmuş, diğer bölgelere nazaran, Babil'e karşı ise yumuşak bir politika izlenmiştir. Bununla birlikte, bu dönemde, İran, Suriye-Filistin devletleri ve Mısır ile de yoğun siyasî ilişkiler kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Assyrian State followed a conscious and cruel policy against foreign enemies in Neo-Assyrian period. This policy created an ?empire of fear?. The Neo-Assyrian kings dominated over a great geography from Mesopotamia to Anatolia and from Iran to Mediterraean states.Anatolia had a primary position in the foreign policy of Assyrian State. In comparison with the other states, the Assyrian kings followed a moderate policy against Babylonian. In addition, the Assyrian State had intensive political relationships with Iran, Syria-Palestine states and Egypt in this period.