Binbir Gündüz Masalları (giriş-inceleme-metin)
Binbir Gündüz Tales (introduction-text-review)
  1. Tez No: 922471
  2. Yazar: BERNA NUR BÖĞREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Binbir Gündüz Masalları, Ferahnaz, masal, Binbir Gündüz Masalları, Ferahnaz, tale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 564
Özet
Masallar, toplumların kültürel yapılarının önemli bir parçası olup, farklı toplumlar arasında aktarılırken yalnızca eğlenceli bir anlatı olarak kalmaz, aynı zamanda toplumsal değerleri, ideolojileri ve normları pekiştiren bir araç haline gelirler. Toplumlar, masallar aracılığıyla kendi kültürel kimliklerini yansıtır ve gelecek nesillere aktarır. Bu süreç, masalların sadece eğlence değil, aynı zamanda toplumun düşünsel yapısını, değerlerini ve normlarını yansıtan metinler olduklarını gösterir. Sözlü kültürün önemli bir parçası olan masallar, çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Hazırlanan çalışma kaynaklarda Elfü'n-Nehar ve'n- Nehar adıyla geçen Binbir Gündüz Masalları'dır. Her ne kadar ismi Binbir Gece Masalları kadar duyulmasa da onun kadar hacimli ve kültürel ögeleri içinde barındırmaktadır. Keşmir, Kandahar gibi Afgan şehirleriyle Hindistan'da oluşmaya başlayan Binbir Gündüz Masalları; Isfahan, Bağdat, Basra, Musul, Şam, Kahire gibi Orta Doğu şehirlerine; Kazan, Tataristan gibi Orta Asya merkezlerine uzanan geniş bir mekânda oluşumunu tamamlamaktadır. Çalışmada kaynak olarak Milli Kütüphane El Yazması bölümünde yer alan“Elfü'n-Nehar Ve'n-Nehar”adlı EHT 1973 A 431 numarada kayıtlı olan ve Erzurum/Özege Kitaplığında“Elfü'n-Nehar Ve'n-Nehar”başlığını taşıyan AEKMK-ÖZEGE; 4741 numarada yer alan nüshalar kullanılmıştır. Her iki nüshada 603 sayfadan oluşmaktadır. Yazarı belli olmayan eser H. 1290, M.1873 yılında kaleme alınmıştır. Her iki nüshada da 233. gün masalının ardından“ÍikÁye-i ManÒūr ve DilberinigÁh”adlı hikâye yer almaktadır. Bu hikâyeden sonra ise masal 976. günden 1001. güne kadar devam etmektedir. Dolayısıyla eser zaman zaman anlatılan hikâyeler dışında 1001 masaldan değil 257 masaldan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Fairy tales are an important part of the cultural structures of societies, and as they are transmitted between different societies, they become not only an entertaining narrative but also a tool that reinforces social values, ideologies and norms. Through fairy tales, societies reflect their cultural identity and pass it on to future generations. This process shows that fairy tales are not only entertainment, but also texts that reflect the intellectual structure, values and norms of society. Fairy tales, which are an important part of oral culture, constitute the basis of the study. The prepared study is the Thousand and One Days Tales, which are referred to as Elfü'n-Nehar ve'n-Nehar in the sources. Although it is not as well known as the Thousand and One Nights, it is as voluminous and contains cultural elements. The Thousand and One Days Tales, which started to be formed in Afghan cities such as Kashmir and Kandahar and in India, completes its formation in a wide area extending to Middle Eastern cities such as Isfahan, Baghdad, Basra, Mosul, Damascus, Cairo and Central Asian centers such as Kazan and Tatarstan. In the study, the copies of“Elfü'n-Nehar Ve'n-Nehar”in the Manuscript section of the National Library, which is registered in the EHT 1973 A 431 number and in the Erzurum / Özege Library, which has the title“Elfü'n-Nehar Ve'n-Nehar”in the AEKMK-ÖZEGE; 4741 number were used as sources. Both copies consist of 603 pages. The work, whose author is unknown, was written in 1290 AH, 1873 AD. In both copies, after the 233rd day tale, there is a story called“ÍikÁye-i ManÒūr ve DilberinigÁh”. After this story, the tale continues from the 976th day to the 1001st day. Therefore, the work consists of 257 tales, not 1001 tales, except for the stories told from time to time.