Afet sonrası deprem bölgesinde yaşayan üreme çağındaki kadınların menstrüel hijyen yönetimi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination menstrual hygiene management and needs of reproductive-age women living in earthquake-affected area post-disaster
- Tez No: 922496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER ER GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: menstrüel hijyen, afet sonrası dönem, üreme çağı, kadın sağlığı, menstrual hygiene, post-disaster period, reproductive age, women's health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırma, afet sonrası deprem bölgesinde yaşayan üreme çağındaki kadınların menstrüel hijyen yönetimi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilen araştırma, Malatya ilinin Battalgazi ilçesindeki Teknokent Geçici Konaklama Merkezi'nde yaşayan 18- 49 yaş aralığındaki üreme çağındaki kadınlar ile yürütülmüştür. Veriler, 325 kadınla yüz yüze görüşme tekniği ile Birey Tanıtım formu, Deprem Sonrası Menstrüel Uygulamalar Anketi ve Deprem Sonrası Menstrüel İhtiyaçlar Anketi kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri, SPSS 25.0 programında, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler ve yüzdelik sayılar ile analiz edilmiştir. Karşılaştırmalı verilerin analizinde Ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Bu araştırma, depremin konteynerlerde barınan üreme çağındaki kadınların menstrüel hijyen uygulamaları ve ihtiyaçlarına olumsuz etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların deprem sonrası dönemde daha fazla menstrüel düzensizlik ve polimenore yaşadığı, menstrüel kanama sürecinde en yaygın kullanılan tek kullanımlık pedin haricinde sızdırmaz özellikte olmayan ürünlerin kullanıldığı ve bez kullanıcıların bezi daha önce farklı amaçlarla kullandıkları tespit edilmiştir. Menstrüel ürünler çoğunlukla tuvaletlerde değiştirilmiş, çöp kutusuna atılmış, ancak barınma yerinden uzaktayken ürünü değiştirme ve hijyenik şekilde imha etme konusunda zorluklar yaşanmıştır. Kadınlar ihtiyaç anında menstrüel ürünün temini, imhası, değiştirilmesi konularında endişe duymuş, ürünlerin değişimi için kullanılan yerden memnuniyetsizlik bildirmişlerdir. Genital temizlikte su ve tuvalet kâğıdı kullanımı yaygın bulunmuştur. Yıkanabilir bez kullanan kadınlar, temizlik ve yıkama malzemelerine ihtiyaç duymuş, kurulama ve yıkanan ürünlerin görülmesi konusunda mahremiyet sorunu yaşamışlardır. Eğitim seviyesi arttıkça hijyen bilincinin de yükseldiği, demografik faktörlerin temizlik alışkanlıklarını etkilediği bulunmuştur. Sonuç: Depremler gibi acil müdahale gerektiren afet durumlarında, üreme çağındaki kadınların menstrüel hijyen ihtiyaçları göz ardı edilmemelidir. Kadınlara düzenli ve hızlı bir şekilde menstrüel hijyen ürünleri sağlanmalı, mahremiyete uygun özel alanlar oluşturulmalıdır. Bölgedeki hijyen koşulları iyileştirilmeli, suya erişim artırılmalıdır. Menstrüel ürünler için uygun depolama alanları sağlanmalı, atık bertarafı yöntemleri geliştirilmelidir. Demografik faktörler göz önünde bulundurularak özel müdahaleler planlanmalı ve afet bölgesinde hijyen eğitimleri düzenlenmelidir. Erken müdahale ve koordineli çalışmalar, kadın sağlığının korunmasında kritik rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the menstrual hygiene management and needs of reproductive-age women living in the earthquake-affected area post-disaster. Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted with women of reproductive age (18-49 years old) living in the Technopolis Temporary Accommodation Center in Battalgazi district of Malatya province. Data were collected through face-to-face interviews with 325 women using the Individual Identification Form, Post-Earthquake Menstrual Practices Survey, and PostEarthquake Menstrual Needs Survey. The research data were analyzed using SPSS 25.0 software, with mean, standard deviation, minimum and maximum values, and percentage distributions. The Chi-square test was used for the analysis of comparative data. Findings: This study reveals the negative impact of the earthquake on the menstrual hygiene practices and needs of women of reproductive age living in container housing. It was found that women experienced more menstrual irregularities and polymenorrhea in the post-earthquake period. It was also found that non-leak-proof products were used instead of the most commonly used disposable pads during menstruation, and those who used cloths had previously used them for other purposes. Menstrual products were mostly changed in toilets and disposed of in trash bins; however, difficulties were encountered when trying to change and hygienically dispose of the products while away from the container housing. Women expressed concerns regarding the availability, disposal, and replacement of menstrual products during times of need, and dissatisfaction was reported with the locations provided for product changes. The use of water and toilet paper for genital cleaning was found to be common. Women using washable cloths reported a need for cleaning and washing materials, and experienced privacy issues regarding the drying and visibility of the used products. It was also found that as educational levels increased, so did awareness of hygiene, and that demographic factors influenced cleaning habits. Conclusion: In disaster situations requiring urgent intervention, such as earthquakes, the menstrual hygiene needs of women of reproductive age should not be overlooked. Menstrual hygiene products should be provided regularly and promptly, and private areas that respect privacy should be created. Hygiene conditions in the region should be improved, and access to water should be increased. Suitable storage areas for menstrual products should be provided, and waste disposal methods should be developed. Special interventions should be planned considering demographic factors, and hygiene training should be organized in the disaster area. Early intervention and coordinated efforts play a critical role in protecting women's health.