Spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarının Türkiye atletizm federasyonu örneğinde incelenmesi
Examination of social media communication rules of sports federations with the example of Turkish athletics federation
  1. Tez No: 922498
  2. Yazar: PELİN GÖNKEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN TİMUÇİN GENÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Federasyonları, Spor İletişimi, Sosyal Medya, Sosyal Medya Kuralları, Sosyal Medya İletişimi, Sports Federations, Sports Communication, Social Media, Social Media Rules, Social Media Communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Amaç: Günümüzde hızlı gelişen teknoloji ile dijital örgütsel iletişim stratejilerinin önemli bir parçası olan sosyal medyanın işleyişi ve denetimi, spor endüstrisinin yapılarının değişmesini sağlayacak şekilde etkilemektedir. Bu değişimden en çok etkilenen kişi ve kuruluşlarının başında, spor federasyonları ile bu federasyonlara bağlı görev yapan sporcular ve antrenörler yer almaktadır. Sosyal medyanın hızlı gelişimi spor federasyonlarını, kendi kurumsal imajını tehdit etmeyecek şekilde yönlendirmeyi sağlayacak, sosyal medyaya yönelik mekanizmalar oluşturmak zorunda bırakmıştır. Bu mekanizmaların başında özellikle sporcularının ve antrenörlerinin sosyal medya ile ilgili paylaşımlarına yönelik kuralların oluşturulması yer almaktadır. Bu nedenle araştırmanın amacı, spor federasyonlarının sosyal medya uygulamalarına ilişkin iletişim kurallarını incelemek ve milli sporcuların, antrenörlerin ve sosyal medya yöneticisinin, sosyal medyanın yönetimi ve federasyonları tarafından gerçekleştirilen sosyal medya iletişim kurallarına ilişkin bakış açılarını öğrenerek, spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarının kavramsal çerçevesini sunmaktır. Yöntem: Araştırma, ulusal ve uluslararası spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarını incelemek ve Türkiye Atletizm Federasyonu'na bağlı antrenörler, milli sporcular ve federasyonun sosyal medya yöneticisinin konuya ilişkin bakış açılarını ortaya koyabilmek için nitel araştırma yönetimiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada etnografi deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak doküman, gözlem ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, ulusal ve uluslararası spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarına ilişkin dokümanlara, içerik analizi uygulandıktan sonra Türkiye Atletizm Federasyonu'na bağlı iki antrenörün, dört milli sporcunun ve federasyonun sosyal medya yöneticisinin konuya ilişkin bakış açılarını ortaya koyabilmek için, toplamda yedi kişiyle görüşme gerçekleştirilerek, elde edilen verilere içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmada veri analizi için Maxqda Pro 2020 programı kullanılmıştır. Bulgular: Ulusal spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarına ağırlıklı olarak disiplin talimatlarında yer vermeye yöneldikleri görülürken, uluslararası spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarına davranış, etik, eğitim planı, dürüstlük kitabı, kural kitabı, sosyal medya kılavuzu, marka ve iletişim rehberi gibi sadece sosyal medya iletişim kurallarına yönelik içeriklerin yer aldığı talimatlar/kılavuzlar yayınladıkları görülmüştür. Uluslararası spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kuralları analiz edildiğinde 9 temanın ortaya çıktığı görülürken, ulusal spor federasyonlarında ise 6 temanın ortaya çıktığı görülmüştür. Türkiye Atletizm Federasyonu'na bağlı görev yapan antrenörlerle, milli sporcular ve federasyonun sosyal medya yöneticisi ile gerçekleştirilen görüşmelerin her birine ilişkin 4 tema ortaya çıkmıştır. Antrenörlerin, kendilerine ve sporcularına uyguladığı sosyal medya iletişim kuralları olduğu ve bunun yazılı olmadığı belirlenmiştir. Milli sporcuların da kendi uyguladığı sosyal medya iletişim kurallarının olduğu görülürken, aynı zamanda federasyonun da sosyal medya iletişim kurallarının olduğu ve kendilerine çeşitli yaptırımlar uyguladıkları bulgusuna ulaşılmıştır. Federasyonun sosyal medya yöneticisi ise sporculara ve antrenörlere uygulanan sosyal medya iletişim kurallarının olmadığını ve bunları uygulamanın zor olacağını ifade ettiği bulgusuna ulaşılmıştır. Antrenörler, federasyonun sosyal medya iletişimi konusunda talimatlar oluşturması gerektiğini ifade ederken, milli sporcuların, federasyon tarafından oluşturulan yazılı sosyal medya iletişim kurallarının olması durumunda, bu kurallara uyacakları yönünde bir bakış açısına sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Uluslararası spor federasyonlarının sosyal medya iletişim kurallarında, tutarsız ifadeler bulunsa da ulusal spor federasyonlarına kıyasla sosyal medya iletişim kuralları açısından daha gelişmiş bir yapıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Ulusal ve uluslararası spor federasyonlarının oluşturduğu sosyal medya iletişim kurallarının, Türkiye Atletizm Federasyonuna bağlı görev yapan antrenörler, milli sporcular ve sosyal medya yöneticisinin görüşleriyle benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Türkiye Atletizm Federasyonu'nun, sosyal medya iletişim kurallarına ilişkin yazılı bir politikasının olmadığı ancak federasyonun iç mekanizmalarınca yürütülen bir sosyal medya politikasının olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The functioning and control of social media, which is an important part of digital organization communication strategies with rapidly developing technology today, affects the structures of the sports industry in a way that change them. Among the individuals and organizations most affected by this change are sports federations and the athletes and coaches working for these federations. The rapid development of social media has forced sports federations to create mechanisms for social media that are guide them in a way that would not threaten their corporate image. The most important of these mechanisms is to create rules for the social media posts of their athletes and coaches. Therefore, the purpose of the research is to examine the communication rules of sports federations regarding social media applications and present the conceptual framework of these rules by learning the perspectives of national athletes, coaches, and social media managers regarding the management of social media, and the social media communication rules implemented by their federations. Method: The research is conducted with a qualitative research method to examine the social media communication rules of national and international sports federations and to reveal the perspectives of coaches, national athletes, and the social media manager of the federation affiliated by the Turkish Athletics Federation. The ethnography design is used in the research. Documents, observations, and interviews conducted as data collection tools in the study. In the analysis of the data, after applying content analysis to the documents related to the social media communication rules of the national and international sports federations, total of seven people were interviewed to reveal the perspectives of two coaches, four national athletes, and the social media manager of the federation affiliated by the Turkish Athletics Federation on the subject, and content analysis was applied to the obtained data. Maxqda Pro 2020 program is used for data analysis in the research. Results: While it is seen that national sports federations tend to include social media communication rules mainly in disciplinary instructions, it has been seen that international sports federations publish social media communication rules such as code of conduct, code of ethics, education plans, integrity books, rule books, social media guidelines, brand and communication guide, which only include contents related to social media communication rules. When the social media communication rules of international sports federations are analyzed, it has been seen that 9 themes emerge, while 6 themes emerge in national sports federations. 4 themes emerged regarding the interviews conducted with coaches working under the Turkish Athletics Federation, national athletes, and the social media manager of the federation. It is determined that there are social media communication rules that coaches apply to themselves and their athletes, but the rules have not been written. While it is seen that national athletes also have their own social media communication rules, it is also found that the federation also has social media communication rules and imposes various sanctions on them. It has been determined that the federation's social media manager stated that there were no social media communication rules for athletes and coaches and that they would be difficult to implement. While coaches state that the federation should create instructions on social media communication, it is determined that national athletes have the perspective that they will comply with these rules if there are written social media communication rules created by the federation. Findings: Although there are inconsistent statements in the social media communication rules of international sports federations, it has revealed that they have a more developed structure in terms of social media communication rules compared to national sports federations. It has determined that the social media communication rules established by national-international sports federations are similar to the views of coaches, national athletes, and social media managers working under the Turkish Athletics Federation. It has been determined that the Turkish Athletics Federation does not have a written policy regarding social media communication rules, but a social media policy implements the federation's internal mechanisms.