Algılanan ebeveyn tutumu ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün moderatör rolünün incelenmesi
Examination of the role of moderator of emotion regulation difficulty in the relationship between perceived parent attitude and psychological resilience
  1. Tez No: 922561
  2. Yazar: FATMANUR ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveyn Tutumları, Psikolojik Dayanıklılık, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Perceived Parental Attitudes, Psychological Resilience, Difficulty in Emotion Regulation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı algılanan ebeveyn tutumu ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün moderatör rolünü incelemektir. Araştırmaya Türkiye'de yaşayan 18-50 yaş aralığında 139 erkek, 222 kadın toplam 361 kişi gönüllü katılım sağladı. Veri toplamak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Algılanan Ebeveyn Tutum Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 programından faydalanılmıştır. Araştırmada ölçeklere yönelik doğrulayıcı faktör analizi ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Ölçeklerin orijinal yapı geçerlilikleri doğrulanmış ve güvenilir oldukları saptanmıştır. Araştırma sonucunda algılanan ebeveyn tutumu, psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme güçlüğü arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Algılanan ebeveyn tutumu ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğü moderatör rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the moderating role of emotion regulation difficulties in the relationship between perceived parental attitude and psychological resilience. A total of 361 people, 139 men and 222 women, aged 18-50, living in Turkey, voluntarily participated in the research. Demographic Information Form, Perceived Parental Attitude Scale, Psychological Resilience Scale for Adults and Emotion Regulation Difficulty Scale were used to collect data. SPSS 26.0 program was used to analyze the data obtained. In the study, confirmatory factor analysis and reliability analyzes were conducted for the scales. The original construct validity of the scales was verified and they were found to be reliable. As a result of the research, it was determined that there was a statistically significant relationship between perceived parental attitude, psychological resilience and difficulty in emotion regulation. Difficulty in emotion regulation plays a moderating role in the relationship between perceived parental attitude and psychological resilience.