Iki kompartmanlı bipolar membran elektrodiyaliz ile amonyum klorür ve sodyum klorür içerikli çözeltiden amonyak oluşumunun incelenmesi
Investigation of ammonia formation from solution containing ammonium chloride and sodium chloride by two-compartment bipolar membrane electrodialysis
- Tez No: 922609
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solvay prosesi, soda, bipolar membranlı elektrodiyaliz, bipolar membran, iki kompartıman, Solvay process, soda, bipolar membrane electrodialysis, bipolar membrane, two-compartment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Amonyum klorür (NH4Cl) ve sodyum klorür (NaCl) içeren bir çözelti kullanarak iki kompartımanlı bipolar membran elektrodiyaliz (BMED) ile amonyak (NH3) oluşum sürecini incelemektir. Bu çalışma, farklı operasyonel koşulların performans kriterleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve BMED'in, karbonat sodyumunun (Na2CO3) üretim yöntemi olan Solvay sürecindeki distilasyon ünitesine alternatif olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, iki kompartman BMED'in performansı temel operasyonel parametrelerin etkileri incelenerek değerlendirilmiştir. İncelenen parametreler arasında uygulanan voltaj farkı, besleme çözeltisindeki tuz konsantrasyonu, ED hücre sayısı ve kullanılan bipolar membranların türü yer almaktadır. Her bir parametre, kontrollü koşullar altında bağımsız olarak değiştirilmiş ve bunların performans kriterleri üzerindeki etkileri, asit ve baz üretim konsantrasyonu ve tuzun ürünlere dönüşüm oran açısından test edilmiştir. Bu yaklaşım, ED sürecinin performansını etkileyen faktörlerin kapsamlı bir şekilde analiz edilmesine olanak sağlamıştır. Bulgular: İki kompartımanlı BMED prosesi ile amonyum klorür ve sodyum klorür çözeltilerinden amonyak ve hidrojen klorür oluşum sürecini akım/potansiyel ve membran türünün etkilediği belirlenmiştir. Aynı koşullar altında daha düşük elektrik direncine sahip PCCell mebranlar ile prosesleme hızının daha yüksek elektrik direncine sahip Fumatech membrnlara kıyasla çok yüksek olduğu bulunmıştur. 270 dakikalık bir proseslemede PCcell membranlar ile üretilen amonyum hidroksit miktarının Fumatech membranlara kıyasla 2,25 kat daha büyüktür. Ayrıca artan akım ve potansiyelin tüm proses performans kriterlerini iyileştirdiği belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, iki kompartımanlı BMED prosesinin, Solvay prosesinin distilasyon ünitesinin yerine kullanılabilme potansiyeline saip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim is to investigate the process of ammonia (NH3) formation using a solution containing ammonium chloride (NH4Cl) and sodium chloride (NaCl) through two-compartment bipolar membrane electrodialysis (BMED). This study was conducted to evaluate the effects of different operational conditions on performance criteria and to examine the potential of BMED as an alternative to the distillation unit in the Solvay process, which is a method for producing sodium carbonate (Na2CO3). Method: In this study, the performance of the two-compartment BMED was evaluated by examining the effects of key operational parameters. The parameters investigated include the applied voltage difference, the salt concentration in the feed solution, the number of ED cells, and the type of bipolar membranes used. Each parameter was independently varied under controlled conditions, and their effects on performance criteria were tested in terms of acid and base production concentration and the conversion rate of salt into products. This approach has enabled a comprehensive analysis of the factors affecting the performance of the ED process. Findings: It has been determined that the formation process of ammonia and hydrogen chloride from ammonium chloride and sodium chloride solutions is influenced by current/potential and membrane type in the two-compartment BMED process. Under the same conditions, it was found that the processing rate with PCCell membranes, which have lower electrical resistance, is significantly higher compared to Fumatech membranes, which have higher electrical resistance. In a 270-minute processing period, the amount of ammonium hydroxide produced with PCCell membranes was found to be 2,25 times greater than that produced with Fumatech membranes. Additionally, it was determined that increasing current and potential improved all process performance criteria. Results: The results of this study have shown that the two-compartment BMED process has the potential to replace the distillation unit of the Solvay process.