KOAH alevlenme ile acil servise başvuran hastalarda meteorolojik faktörler ve hava kirliliğinin alevlenme alt gruplarına etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 922653
  2. Yazar: ERDAL KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÖZGÜR DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik obstruktif akciğer hastalığı, alevlenme, hava kirliliği, meteorolojik faktörler, Chronic obstructive pulmonary disease, exacerbation, air pollution, meteorological factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
KOAH Alevlenme ile Acil Servise Başvuran Hastalarda Meteorolojik Faktörler ve Hava Kirliliğinin Alevlenme Alt Gruplarına Etkisinin İncelenmesi Giriş ve Amaç: Çevresel faktörlerin tetiklediği KOAH'ta, alevlenme alt tiplerine (eozinofilik, nötrofilik, karışık) hava kirliliği ve meteorolojik faktörlerin etkisini inceledik. Gereç ve Yöntem: Bir üniversite hastanesinde acil servise başvuran KOAH alevlenmesi tanısı almış hastalar retrospektif incelendi. Hava kirliliği (PM2.5, PM10, SO₂, NO₂, O₃, CO) ve meteorolojik değişkenler (sıcaklık, nem, atmosfer basıncı, rüzgar hızı) incelendi, hematolojik alevlenme tipleri periferik kan eozinofil ve nötrofil düzeylerine göre sınıflandırıldı. Çevresel faktörlerle alevlenme tipleri arasındaki ilişkiler non-parametrik testlerle değerlendirildi, alevlenme tipleri ile başvuru günleri arasındaki ilişki generalized additive model kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmada, Nisan 2022-2023 tarihleri arasında 354 hasta retrospektif incelendi. 231 günde alevlenmeyle acil servise başvuru yapıldı. PM10 düzeyleri, alevlenme olan günlerde ve nötrofilik alevlenmelerde Lag0'da; PM2.5 düzeyleri ise alevlenme olan günlerde ve nötrofilik alevlenmelerde Lag0, Lag1 ve Lag3'te, eozinofilik alevlenmede ise Lag1'de yüksek bulundu. Sıcaklık, alevlenme olan günlerin Lag1, Lag2 ve Lag3 periyotlarında düşük; nötrofilik alevlenmelerde Lag1 ve Lag2'de, karışık tip alevlenmelerde tüm Lag periyotlarında düşük bulundu. Nem, karışık tip alevlenmelerde Lag0 ve Lag1'de yüksek; rüzgâr hızı Lag1 ve Lag2'de düşük; aktüel basınç Lag1 ve Lag2'de yüksek tespit edildi. Sonuç: Alevlenme olan günlerde PM10, PM2.5 ve CO düzeylerinin yüksek, sıcaklıkların düşük olduğu saptandı. Eozinofilik alevlenmelerin PM2.5 artışıyla, nötrofilik alevlenmelerin PM10, PM2.5 ve düşük sıcaklıkla ilişkili olduğu belirlendi. Karışık tip alevlenmelerde düşük sıcaklık, yüksek nem, düşük rüzgar hızı ve yüksek atmosfer basıncının etkisi daha belirgin bulundu. Bu bulgular, hava kirliliği ve meteorolojik faktörlerin yalnızca KOAH alevlenmelerini artırmakla kalmayıp, farklı alevlenme alt tiplerinin oluşumunda da etkili olabileceğini göstermektedir. Çevresel faktörlerin kontrolü, KOAH hastalarının acil servis başvurularını azaltmada kritik rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effect of Meteorological Factors and Air Pollution on Exacerbation Subgroups in Patients Presenting to the Emergency Department with COPD Exacerbation Introduction and Objective: We investigated the effect of air pollution and meteorological factors on exacerbation subtypes (eosinophilic, neutrophilic, mixed) in COPD triggered by environmental factors. Materials and Methods: Patients with COPD exacerbation admitted to the emergency department of a university hospital were retrospectively analyzed. Air pollution (PM2.5, PM10, SO₂, NO₂, O₃, CO) and meteorological variables (temperature, humidity, atmospheric pressure, wind speed) were analyzed, hematologic exacerbation types were classified according to peripheral blood eosinophil and neutrophil levels. The relationships between environmental factors and exacerbation types were evaluated with non-parametric tests, and the relationship between exacerbation types and days of admission was analyzed using the generalized additive model. Results: In this study, 354 patients were retrospectively analyzed between April 2022 and 2023. On 231 days, patients were admitted to the emergency department with exacerbation. PM10 levels were found to be higher on exacerbation days and neutrophilic exacerbations in Lag0; PM2.5 levels were found to be higher on exacerbation days and neutrophilic exacerbations in Lag0, Lag1 and Lag3, and eosinophilic exacerbations in Lag1. Temperature was found to be low in Lag1, Lag2 and Lag3 periods of exacerbation days, low in Lag1 and Lag2 in neutrophilic exacerbations, and low in all Lag periods in mixed-type exacerbations. Humidity was high in Lag0 and Lag1 in mixed-type flare-ups; wind speed was low in Lag1 and Lag2; actual pressure was high in Lag1 and Lag2. Conclusion: On exacerbation days, PM10, PM2.5 and CO levels were high and temperatures were low. Eosinophilic exacerbations were associated with increased PM2.5, while neutrophilic exacerbations were associated with PM10, PM2.5 and low temperature. The effects of low temperature, high humidity, decreased wind speed and high atmospheric pressure were more pronounced in mixed-type exacerbations. These findings suggest that air pollution and meteorological factors not only increase COPD exacerbations, but may also be effective in the formation of different exacerbation subtypes. Controlling environmental factors may play a critical role in reducing emergency department visits of COPD patients.