Pulmoner emboli hastalarında sPESI ve NEWS2 skorunun prognostik değerinin belirlenmesi
Determining the prognostic value of sPESI and NEWS2 scores in patients with pulmonary embolism
  1. Tez No: 922652
  2. Yazar: TAMER ÖZGÜR SOMUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, sPESI, NEWS2, Pulmonary embolism, sPESI, NEWS2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Pulmoner Emboli (PE) Hastalarında sPESI ve NEWS2 Skorunun Prognostik Değerinin Belirlenmesi Giriş ve Amaç: Akut PE tanısı alan hastalarda, ölüm ve klinik bozulma riski taşıyan hastaların tanımlanması için en uygun strateji belirsizdir. Bu çalışmanın amacı; akut PE hastalarında tüm nedenlere bağlı bir aylık mortaliteyi öngörmede sPESI ve NEWS2 skorunun prognostik değerliliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nin acil servisine Mart 2023–Eylül 2024 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üstü, akut PE tanısı alan tüm hastalar ile retrospektif olarak yürütüldü. Birincil sonlanım olarak tüm nedenlere bağlı bir aylık mortaliteyi öngörmede sPESI ve NEWS2 skorunun prognostik değeri karşılaştırıldı. İkincil sonlanım olarak YBÜ gerektiren hemodinamik bozulma/vazopressör veya inotrop ihtiyacı, KPR ihtiyacını öngörmede sPESI ve NEWS2 skorunun prognostik değeri ve bu skorlamalara kardiyak biyobelirteç eklendiğinde elde edilen prognostik değeri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma 197 hasta ile gerçekleştirildi. 70 (%34,5) hastada bir aylık mortalite gelişti. sPESI'nin mortaliteyi öngörmede sensitivitesi %100 (%95 GA; 94,87-100), spesifivitesi %7,87 (%95 GA; 3,84-14), negatif prediktif değeri %100 (%69,15-%100) ve OR 12,6 (%95 GA; 0,72-218,35) olarak hesaplandı (p = 0,0817). NEWS2 skorunun mortalite için sensitivitesi %70 (%95 GA; 57,87-80,38), spesifivitesi %57,48 (%95 GA; 48,40-66,2), negatif prediktif değeri %77,66 (%70,22–%83,67) ve OR 3,1543 (%95 GA; 1,69-5,86) olarak hesaplandı (p = 0.0003). sPESI ve NEWS2 skoruna kardiyak biyobelirteç yüksekliği eklendiğinde mortalite öngörüsünde OR değerinde anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: sPESI skoru düşük riskli ve ayaktan takip edilebilecek hastaları belirlemede NEWS2'den daha üstündür. NEWS2, mortalite öngörüsünde orta düzeyde bir tahmin gücüne sahiptir. NEWS2 skoruna hs-cTnT yüksekliği eklendiğinde mortalite öngörüsü 3,51 kat, NT-proBNP yüksekliği eklendiğinde 2,78 kat arttı ancak tek başına bir aylık mortalite öngörüsüyle karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Determining the Prognostic Value of sPESI and NEWS2 Scores in Patients with Pulmonary Embolism (PE) Introduction and Objective: The optimal strategy for identifying patients at risk of death and clinical deterioration among those diagnosed with acute PE remains unclear. This study aims to evaluate the prognostic value of the sPESI and NEWS2 scores in predicting one-month all-cause mortality in patients with acute PE. Materials and Methods: This retrospective study was conducted with all patients aged 18 years and older diagnosed with acute PE who presented to the emergency department of Kocaeli University Hospital between March 2023 and September 2024. The primary outcome was to compare the prognostic value of sPESI and NEWS2 scores in predicting one-month all-cause mortality. The secondary outcome was to compare the prognostic value of sPESI and NEWS2 scores in predicting hemodynamic deterioration requiring ICU admission/vasopressor or inotropic support, need for CPR, and the additional prognostic value when cardiac biomarkers were included in these scoring systems. Results: The study included 197 patients, of whom 70 (34.5%) experienced one-month mortality. The sensitivity of sPESI for predicting mortality was 100% (95% CI; 94.87- 100), specificity was 7.87% (95% CI; 3.84-14), negative predictive value was 100% (69.15%-100), and OR was 12.6 (95% CI; 0.72-218.35) (p = 0.0817). The sensitivity of the NEWS2 score for predicting mortality was 70% (95% CI; 57.87-80.38), specificity was 57.48% (95% CI; 48.40-66.2), negative predictive value was 77.66% (70.22%–83.67%), and OR was 3.1543 (95% CI; 1.69-5.86) (p = 0.0003). When cardiac biomarker elevation was added to the sPESI and NEWS2 scores, no significant difference was observed in the OR for predicting mortality. Conclusion: The sPESI score is superior to NEWS2 in identifying low-risk patients who can be managed on an outpatient basis. NEWS2 has a moderate predictive power for mortality. When hs-cTnT elevation was added to the NEWS2 score, the mortality prediction increased 3.51 times, and when NT-proBNP elevation was added, it increased 2.78 times; however, no significant difference was observed compared to the standalone prediction of one-month mortality.