Özel fitness merkezlerinin hizmet kalitesi algısının değerlendirilmesi
Examining the perception of service quality of fitness centers.
- Tez No: 922820
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness, Hizmet kalitesi Özel Spor Salonları, Fitness, Service Quality, Private Fitness Centers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalıĢmanın amacı özel spor salonlarının sağladığı spor hizmetleri merkezlerinde üyelere sunulmuĢ olunan hizmet kalitesi algısının incelenmesidir. AraĢtırma evren ve örneklemi Ardahan ilindeki özel spor tesislerinden faydalanan rastgele seçilmiĢ 203 kiĢilik gruptan oluĢmaktadır. Verilerin toplanmasında Yılmaz Uçan (2007) tarafından geçerliliği ve güvenilirliği yapılmıĢ olan, fitness merkezlerinin algılanan hizmet kalitesini değerlendirmek amacıyla geliĢtirilen“Fitness Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği (SFM-HKÖ)”kullanılmıĢtır. Uçan (2007) tarafından geliĢtirilen ölçek 31 maddeden ve 6 alt ölçekten oluĢmaktadır. 5‟li likert tipi ölçeğin toplam puanı 31- 155 arasında değiĢmektedir. Yüksek puan hizmetten memnuniyeti göstermektedir. SPSS programı kullanılarak elde edilen verilere göre ANOVA Testi ve T-testi istatistik analizleri uygulanmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; erkek üyelerin kadın üyelere göre hizmet kalitesi algısının daha yüksek çıktığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. Gelir düzeylerine bakıldığında özel spor salonlarını tercih eden kiĢilerin genelde asgari ücret ve üzeri bir gelire sahip olduğu sonucu bulunmuĢtur. Özel spor tesislerine gelme nedenlerine bakıldığında ise en çok tercih edilen etmen Sağlıklı Bir YaĢam olarak görülmektedir. Özel spor tesislerini tercih edenlerin mesleklerinin farklı olma durumuna göre; hizmet kalitesi algılarının hiçbir alt boyutta anlamlı farklılık bulunmamıĢtır. Bu araĢtırma sonuçlarına bakıldığında Özel spor salonu çalıĢanları tarafından belirli zaman aralıklarında tesise gelen üyelerden geri bildirimler alması, dilek, Ģikâyet kutuları oluĢturmaları ve kadın üyelerin beklentilerini daha çok öncelik vererek bu beklentilere yönelik hizmetler geliĢtirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the perception of service quality offered to members in private sports facilities providing fitness services. The research population and sample consist of a randomly selected group of 203 individuals utilizing private sports facilities in Ardahan province. Data were collected using the“Perceived Service Quality Scale in Fitness Centers (SFMHKÖ)”developed by Yılmaz Uçan (2007), whose validity and reliability have been previously established. The scale developed by Uçan (2007) consists of 31 items and 6 subscales. The total score of the 5-point Likert-type scale ranges between 31 and 155, with higher scores indicating greater satisfaction with the service. ANOVA and T-test statistical analyses were applied to the data obtained using the SPSS program. As a result of the research, it was concluded that male members had a higher perception of service quality compared to female members. When examining income levels, it was found that individuals who prefer private sports facilities generally have an income at or above the minimum wage. Regarding the reasons for attending private sports facilities, the most preferred factor was identified as“Healthy Living.”No significant differences were found in the perception of service quality across any sub-dimensions based on the professional diversity of those preferring private sports facilities. Considering these research findings, it is recommended that private sports facility staff obtain regular feedback from members visiting the facilities at specific intervals, create suggestion and complaint boxes, and prioritize the expectations of female members to develop services tailored to their needs.