Özel spor salonlarındaki kaliteyi belirleyen unsurlar: Artvin ili örneği
Elements determining the quality in private sports halls: The case of Artvin
  1. Tez No: 811189
  2. Yazar: OSMAN YARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ÖZYURT KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Spor Salonları, Hizmet, Hizmet Kalitesi, Kalite, Private Gyms, Service, Service quality, Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hizmet işletmeleri arasında bulunan özel spor salonlarındaki algılanan hizmet kalitesi, hizmetin nasıl sunulduğu ile alakalı olarak çeşitli açılardan farklılıklar göstermektedir. Bu bağlamda kaliteyi belirleyen unsurları açığa çıkarmak maksadıyla hazırlanan bu çalışmanın evrenini Artvin ilinde spor hizmeti veren özel spor salonları, örneklemini ise bu salonlara üye olan 200 kişi oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini oluşturan üyelerin 55'i kadın, 145'i erkektir. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak Uçan (2007) tarafından geliştirilmiş ve geçerlilik ve güvenilirliği ispatlanmış“Spor-Fitness Merkezlerinin Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS programından faydalanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, eğitim seviyesinin artışı ile hizmet kalitesi algısının ve beklentisinin arttığını göstermektedir. Bununla birlikte, eğitim seviyesi gibi medeni durum da hizmet kalitesi algısını ve beklentisini etkilemektedir. Bu bağlamda medeni durumu evli olan üyelerin hizmet kalitesi beklentisinin arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The perceived quality of service in private gyms among service businesses differs in various aspects related to how the service is provided. In this context, the universe of this study, which was prepared in order to reveal the elements that determine the quality, consists of private gyms providing sports services in the province of Artvin, and the sample consists of 200 people who are members of these halls. 55 of the members constituting the sample of the study are women and 145 are men. In this study, the“Perceived Service Quality of Sports-Fitness Centers Scale”, developed by Uçan (2007) and proven to be valid and reliable, was used as a data collection tool. SPSS program was used to evaluate the data. The results obtained from the study show that the perception and expectation of service quality increase with the increase in education level. However, like the level of education, marital status also affects the perception and expectation of service quality. In this context, it is observed that the expectation of service quality of the members whose marital status is married increases.