Chenopodium botrys'nin yara örtüsü olarak değerlendirilmesi
Evaluation of chenopodium botrys as a wound dressing
  1. Tez No: 922827
  2. Yazar: HATİCE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Chenopodium botrys, Gümüş Nanopartikül, Kitosan, Yara örtüsü, Elektrospinleme, Chenopodium botrys, Silver Nanoparticle, Chitosan, Wound dressing, Electrospinning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Chenopodium botrys bitkisinin yara örtüsü olarak kullanılabilirliğini araştırabilmek adına; Chenopodium botrys bitkisinden hazırlanan gümüş nanopartiküllerin kitosan nanolif yapısına eklenmesi için elektrospinning yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan nanolif örtünün yara örtüsü olarak yara iyileşme özellikleri üzerindeki etkinliği araştırmak için bakterilere karşı antimikrobiyal duyarlılık testi yapılmıştır. Elde edilen nanoliflerin yaranın iyileşmesini engelleyen ve yarada enfeksiyona neden olan bakterilere karşı antimikrobiyal duyarlılık testi sonucunda etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, hem gümüş nanopartiküllerin hem de elektrospinning ile elde edilen nanoliflerin morfolojik yüzey karakterizasyonu SEM, FT-IR, XRD, kalınlık testi, su temas açısı ve şişme derecesi analizleri ile yüzey ve morfolojik özellikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to investigate the usability of Chenopodium botrys plant as a wound dressing; electrospinning method was used to add silver nanoparticles prepared from Chenopodium botrys plant to chitosan nanofiber structure. In order to investigate the effectiveness of the prepared nanofiber dressing on wound healing properties as a wound dressing, antimicrobial susceptibility test was performed against bacteria. It was observed that the obtained nanofibers were effective against bacterias, which prevents wound healing and causes infection in the wound, as a result of antimicrobial susceptibility test. In addition, morphological surface characterization of both silver nanoparticles and nanofibers obtained by electrospinning were determined by SEM, FT-IR, XRD, thickness testing, water contact angle, swelling degree analyses and surface and morphological properties.