Kayseri'nin develi ve yahyalı yörelerindeki sığırlarda anaplasma türlerin moleküler prevalansı ve karakterizasyonu
Molecular prevalence and characterization of anaplasma species in cattle in develi and yahyali regions of kayseri
  1. Tez No: 922925
  2. Yazar: MUSTAFA HULUSİ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anaplasmosis, Sığır, Kayseri, Prevalans, Filogenetik Karakterizasyon, Anaplasmosis, Cattle, Kayseri, Prevalence, Phylogenetic Characterization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Parazitoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Kayseri ilinin Develi ve Yahyalı ilçelerindeki sığırlarda Anaplasma türlerinin varlığını, prevalansını ve genetik çeşitliliğini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Toplam 150 sığır kanı örneği mikroskobik ve moleküler yöntemlerle incelenmiştir. Mikroskobik incelemede %2,66 oranında Anaplasma spp. tespit edilirken, nested PCR ve sekans analizi ile bu oran %8,00 olarak belirlenmiştir . Moleküler analizler sonucunda örneklerin 8'inin A. centrale, 4'ünün ise A. marginale olduğu tespit edilmiştir. Yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde, enfeksiyon oranlarının yaşla birlikte arttığı ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir (p< 0,01). En yüksek prevalans 3 yaşından büyük hayvanlarda tespit edilmiştir (%22,2). Cinsiyet açısından dişi ve erkek hayvanlar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Filogenetik analiz, Türkiye izolatlarının global popülasyonla genetik olarak benzer olduğunu göstermiştir. A. centrale AcenKYS1 izolatının diğer A. centrale sekansları ile tamamen identik olduğu, A. marginale AmarKYS1 izolatının ise diğer A. marginale sekansları ile yüksek benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında, bölgedeki anaplasmosis kontrolü için yaşa bağlı risk faktörlerini dikkate alan stratejiler geliştirilmesi, düzenli tarama programlarının uygulanması ve etkin vektör kontrolü önem arz etmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin farklı bölgelerinde daha kapsamlı moleküler epidemiyolojik çalışmaların yapılması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
MOLECULAR PREVALENCE AND CHARACTERIZATION OF ANAPLASMA SPECIES IN CATTLE IN THE DEVELI AND YAHYALI DISTRICTS OF KAYSER This study was conducted to investigate the presence, prevalence, and genetic diversity of Anaplasma species in cattle in the Develi and Yahyalı districts of Kayseri province. A total of 150 cattle blood samples were examined using microscopic and molecular methods. While microscopic examination detected Anaplasma spp. at a rate of 2.66%, nested PCR and sequence analysis determined this rate to be 8.00% . Molecular analyses revealed that 8 of the samples were A. centrale and 4 were A. marginale. When evaluated according to age groups, it was observed that infection rates increased with age and this difference was statistically significant (p< 0.01). The highest prevalence was detected in animals older than 3 years (22.2%). No significant difference was observed between female and male animals in terms of gender (p>0.05). Phylogenetic analysis showed that Turkish isolates were genetically similar to the global population. It was determined that the A. centrale AcenKYS1 isolate was completely identical to other A. centrale sequences, while the A. marginale AmarKYS1 isolate showed high similarity to other A. marginale sequences. In light of these findings, it is important to develop strategies that take into account age-related risk factors for anaplasmosis control in the region, implement regular screening programs, and establish effective vector control. Additionally, it is recommended to conduct more comprehensive molecular epidemiological studies in different regions of Türkiye.