Boşanmış bireylerde travma sonrası stres ve travma sonrası büyümeyi yordayan faktörler: Bütünlük duygusu, yalnızlık, ayrılık yası ve ruminasyonlar
Determinants of posttraumatic stress and posttraumatic growth among divorced indiviuals: Sence of coherence, loneliness, seperation grief and ruminations
- Tez No: 922938
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET EBRİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Travma Sonrası Stres, Travma Sonrası Büyüme, Ayrılık Yası, Yalnızlık, Ruminasyon, Bütünlük Duygusu, Divorce, Posttraumatic Stress, Posttraumatic Growth, Sense of Coherence, Loneliness, Seperation Grief, Rumination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı boşanmış bireylerin boşanma deneyimini TSS ile TSB arasındaki ilişki içerisinde çeşitli değişkenlerle değerlendirmektir. Bu şekilde, bireylerin travmatik olaylardan sonra TSB deneyimlemesini kolaylaştırabilecek ve TSS'ye sebebiyet verebilecek faktörlerin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışma, bireysel bütünlük duygusu, yalnızlık, ayrılık yası ve ruminasyonların TSS ile TSB deneyimlerine nasıl etkilerinin olduğu, ne kadarını açıkladığı ve aracı rollerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 218 boşanmış bireyle demografik bilgi formu, Olayların Etkisi Revize Ölçeği (OEÖ-R), Travma Sonrası Büyüme Ölçeği (TSBÖ), Olaya İlişkin Ruminasyonlar Envanteri (OİRE), Bireysel Bütünlük Duygusu Ölçeği (SOC13), UCLA Yalnızlık Ölçeği (UCLA- YÖ) ve Teksas Düzeltilmiş Yas Ölçeği (TDYÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon, çoklu regresyon analizi, SPSS Process Macro eklentisi kullanılarak birinci model ile tek aracı değişkenli analiz kullanılmıştır. Bulgular: TSS, yalnızlık, yas, ruminasyon arasında pozitif korelasyonlar bulunurken, TSB ile yalnızlık ile negatif; bütünlük duygusu ve istemli ruminasyonla pozitif korelasyon içinde bulunmuştur. Yas ve bütünlük duygusu arasında da negatif korelasyon vardır. TSS'nin bütünlük duygusu, yalnızlık, yas ve istemsiz ruminasyon tarafından; TSB'nin bütünlük duygusu, yalnızlık, yas şimdiki duygular ve istemli ruminasyon tarafından yordandığı bulunmuştur. TSS ve TSB arasındaki ilişkide bütünlük duygusu, yalnızlık, istemli ruminasyon ve ayrılık yası şimdiki duygular alt boyutunun aracı rolü anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Boşanmış bireylerde yalnızlık, ruminasyon ve yasın kişilerin TSS deneyimlemelerini kolaylaştırdığı; bütünlük duygusu ve istemli ruminasyonun ise TSB deneyimlemelerini kolaylaştırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the divorce experience of divorced individuals within the relationship between Post-Traumatic Stress (PTS) and Post-Traumatic Growth (PTG), considering various variables. In this way, the study seeks to investigate the factors that may facilitate PTG experiences and contribute to PTS after traumatic events. The study aims to explore how the sense of individual integrity, loneliness, separation grief, and rumination affect PTS and PTG experiences, to what extent they explain these experiences, and their mediating roles. Materials and Methods: The study was conducted with 218 divorced individuals using a demographic information form, the Impact of Event Scale-Revised (IES-R), the Post-Traumatic Growth Inventory (PTGI), the Event-Related Rumination Inventory (ERRI), the Sense of Coherence Scale (SOC-13), the UCLA Loneliness Scale (UCLA-LS), and the Texas Revised Grief Inventory (TRGI). Data analysis included Pearson correlation, multiple regression analysis, and mediation analysis using Model 1 of the SPSS Process Macro. Results: Positive correlations were found between PTS and loneliness, grief, and rumination, whereas PTG was negatively correlated with loneliness but positively correlated with the sense of coherence and deliberate rumination. Additionally, a negative correlation was found between grief and the sense of coherence. PTS was predicted by the sense of coherence, loneliness, grief, and intrusive rumination, while PTG was predicted by the sense of coherence, loneliness, grief (current feelings), and deliberate rumination. The sense of coherence, loneliness, deliberate rumination, and the“current feelings”subdimension of separation grief were found to have a significant mediating role in the relationship between PTS and PTG. Conclusion: In divorced individuals, loneliness, rumination, and grief were found to facilitate PTS experiences, whereas the sense of coherence and deliberate rumination were found to facilitate PTG experiences.