2023 Kahramanmaraş depremlerini yaşayanlar arasında travma sonrası stres bozukluğu ve depresif bozukluk yaygınlığının araştırılması
Investigating the prevalence of post-traumatic stress disorder and depressive disorder among the survivors of the 2023 Kahramanmaraş earthquakes
  1. Tez No: 936694
  2. Yazar: MÜBERRA GÖKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, travma sonrası stres bozukluğu, depresif bozukluk, Earthquake, post-traumatic stress disorder, depressive disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Depremler çok önemli sayıda insanı etkileyen travmatik olaylardır ve ciddi ruhsal sorunlara yol açabilirler. Çoğu insan için deprem sonrası ortaya çıkan akut tepkiler normaldir ve zamanla bunlar azalır. Etkilenen bireylerin bir kısmı ise uzun süre ruhsal sorunlar yaşamaya devam ederler. Biz bu araştırmamızda 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerini yaşayanlar arasında travma sonrası stres bozukluğu ve depresif bozukluk yaygınlığını araştırmayı amaçlamaktayız. Yöntem: Örneklemimiz Malatya'nın çeşitli semtlerindeki konteyner kentlerde yaşayan 335 depremzededen oluşmaktadır. Katılımcılar 18-65 yaş aralığında, 6 Şubat 2023 depremlerini Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da yaşamış gönüllülerden oluşmaktadır. Katılımcılara araştırmamızın içeriği ve amacı ile ilgili bilgiler verilip onamları alındıktan sonra; Sosyo-Demografik Veri Formu doldurularak Beck- Depresyon ve Klinisyen Tarafından Uygulanan TSSB Ölçekleri uygulandı. Bulgular: Katılımcıların 101'i (%30,15) erkek ve 234'ü (%69,85) kadındı. TSSB tanısı alan katılımcı sayısı 142 idi. Bu sayı tüm katılımcıların %42,39'unu oluşturmaktadır. Depresif bozukluk tanısı alan katılımcı sayısı ise 108 idi. Bu ise tüm katılımcıların %32,24'ünü oluşturmaktadır. Depresyon tanısı alan 108 hastanın 63'ü hafif, 40'ı orta, 5'i ağır depresyon tablosundaydı. Araştırmamızda kadınlarda, ruhsal hastalık öyküsü olanlarda, mevcut psikiyatrik şikayetleri deprem sonrası artanlarda, depremde enkazda kalanlarda, depremde yakınını kaybedenlerde, depremden sonra yakınlarıyla iletişime geçemeyenlerde, çadırkentte kalanlarda, psikososyal destek alanlarda ve maddi kaybı olanlarda travma sonrası stres bozukluğunu daha sık olarak saptadık. Boşanmış olanlarda, ruhsal hastalık öyküsü olanlarda, ailesinde ruhsal hastalık öyküsü olanlarda, depremde enkazda kalanlarda, depremde yakınını kaybedenlerde, mevcut psikiyatrik şikayetleri deprem sonrası artanlarda, deprem sonrası medikal tedavi dozu artırılanlarda, yakınlarıyla iletişime geçemeyenlerde, psikososyal destek alanlarda ve maddi kaybı olanlarda Beck Depresyon Ölçeği skorunu anlamlı olarak daha yüksek saptadık. Sonuç: Çalışmamızda geçici konaklama merkezlerinde yaşayan depremzedelerde travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon tanılarını literatürle benzer şekilde yüksek oranda saptadık. Yine bu çalışmamızda depremzedelerin sosyo-demografik ve klinik özelliklerine göre depremden ruhsal olarak farklı düzeylerde etkilendiklerini ortaya koyduk. Böylesine yıkıcı sonuçlara neden olmuş olan depremler sonrası, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini göz önünde tutarak sağlam yapı stoğunu artırmak ve psikososyal açıdan hazırlıklı olmak depremlerin vereceği zararı en aza indirmek açısından oldukça önemli görünüyor.
Özet (Çeviri)
Aim: Earthquakes are traumatic events that affect a significant number of people and can lead to serious psychological problems. For most people, acute reactions that occur after an earthquake are normal and decrease over time. Some affected individuals continue to experience psychological problems for a long time. In this study, we aim to investigate the prevalence of post-traumatic stress disorder and depressive disorder among survivors of the Kahramanmaraş earthquake that occurred on February 6, 2023. Method: Our sample consists of 335 earthquake survivors living in container cities in various districts of Malatya. Participants are volunteers between the ages of 18- 65 who experienced the February 6, 2023 earthquakes in Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman and Hatay. After the participants were informed about the content and purpose of our study and their consents were obtained; The Socio-Demographic Data Form was filled in and the Beck-Depression and Clinician-Administered PTSD Scales were applied. Results: 101 (30.15%) of the participants were male and 234 (69.85%) were female. The number of participants diagnosed with PTSD was 142. This number constitutes 42.39% of all participants. The number of participants diagnosed with depressive disorder was 108. This constitutes 32.24% of all participants. Of the 108 patients diagnosed with depression, 63 had mild depression, 40 had moderate depression, and 5 had severe depression. In our research, we found that post-traumatic stress disorder was more common in those with a history of mental illness, in those whose existing psychological complaints increased after the earthquake, in those who were left in the rubble, in those who died their relatives in the earthquake, in those who could not contact their relatives after the earthquake, in those who stayed in tent cities, in psychosocial support areas and in those who had financial losses. Beck Depression Scale is used in those who are divorced, those who have a history of mental illness, those who have a family history of mental illness, those who were trapped in the rubble, those who died relatives in the earthquake, those whose existing psychiatric complaints increased after the earthquake, those whose medical treatment dose was increased after the earthquake, those who could not contact their relatives, those who received psychosocial support and those who had financial losses. We found the score to be significantly higher. Conclusion: In our study, we found high rates of post-traumatic stress disorder and depression diagnoses in earthquake victims living in temporary accommodation centers, similar to the literature. Again, in this study, we revealed that earthquake victims were psychologically affected by the earthquake at different levels according to their socio-demographic and clinical characteristics. After earthquakes that have caused such devastating results, increasing the stock of solid buildings and being psychosocially prepared, considering the fact that we are an earthquake country, seems very important in terms of minimizing the damage that earthquakes will cause.