Hatay ilinde aile sağlığı merkezlerine tetkik yaptırmak amacıyla başvuran erişkin hastalarda sağlık anksiyetesi, siberkondria ve travma sonrası stres bozukluğu durumlarının yaygınlığının incelenmesi
Investigation of the prevalence of health anxiety, cyberchondria and post-traumatic stress disorder among adult patients who applied to family medicine clinics for examination in Hatay
  1. Tez No: 981273
  2. Yazar: MEHMET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık anksiyetesi, siberkondria, travma sonrası stres bozukluğu, deprem, aile hekimliği, Health anxiety, cyberchondria, post-traumatic stress disorder, earthquake, family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Hatay ilinde aile sağlığı merkezlerine tetkik yaptırmak amacıyla başvuran erişkin bireylerde sağlık anksiyetesi, siberkondria ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) durumlarının yaygınlığının incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Hatay ilinde belirli aile sağlığı merkezlerine 1 şubat-30 mayıs 2005 tarihleri tetkik yaptırmak için başvuran yetişkinler üzerinde kesitsel olarak yürütüldü. Katılımcılara Sağlık Anksiyetesi Ölçeği (SAÖ), Siberkondria Şiddet Ölçeği-Kısa Form (SŞÖ-KF) ve DSM-5 için Travma Sonrası Stres Bozukluğu Kontrol Listesi (PCL-5) ölçeği uygulandı. Ölçeklere verilen yanıtlar SPSS 31 programı ile analiz edildi. Bulgular: Katılımcılarda sağlık anksiyetesi ve siberkondria düzeyleri orta seviyede; TSSB prevalansı (n=60) %15,2 olarak saptanmıştır. Kadın katılımcılar, kronik hastalığı olan bireyler ve depremden fiziksel olarak etkilenenler daha yüksek sağlık anksiyetesi düzeyine sahip bulundu (sırasıyla; p<0,001, p=0,027, p=0,047). Siberkondria düzeyi, kadınlarda, yüksek eğitimlilerde ve şehir merkezinde yaşayanlarda daha yüksek saptandı (sırasıyla; p=0,049, p<0,001, p<0,001). Bekâr ve dul/boşanmış bireyler ile çalışmayan katılımcılarda TSSB sıklığı daha yüksek bulundu (sırasıyla; p=0,043, p=0,005). Yaş ilerledikçe sağlık anksiyetesi, siberkondria davranışları ve TSSB semptomlarının azaldığı gözlendi (sırasıyla; p=0,029, p=0,011, p<0,001). Sağlık anksiyetesi, siberkondria ve TSSB arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde ilişki saptandı (sırasıyla; p<0,001, p<0,001, p<0,001). Sonuç: Hatay ilinde aile sağlığı merkezlerine tetkik yaptırmak amacıyla başvuran yetişkinlerde sağlık anksiyetesi, siberkondria ve TSSB düzeylerinin genel toplumdaki düzeyinden yüksek olduğu gözlendi. Yüksek riskli grupların tanımlanması, travma sonrası ruhsal semptomların erken saptanması ve müdahale programlarının geliştirilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the prevalence of health anxiety, cyberchondria and post-traumatic stress disorder (PTSD) in adult individuals who applied to family medicine clinics in Hatay province for examination. Material and Method: This cross-sectional study was conducted among adults attending family medicine outpatient clinics in Hatay province. Participants were administered the Health Anxiety Scale (HAS), the Cyberchondria Severity Scale Short Form (CSS-SF), and the Post-Traumatic Stress Disorder Checklist for DSM-5 (PCL-5). Results: Participants showed moderate levels of health anxiety and cyberchondria; the prevalence of PTSD was found to be 15.2%. Female participants, individuals with chronic illnesses, and those physically affected by the earthquake had higher levels of health anxiety (p<0.001, p=0.027, p=0.047, respectively). Cyberchondria levels were higher in women, those with higher education, and those living in urban centers (p=0.049, p<0.001, p<0.001, respectively). The frequency of PTSD was higher in single, widowed/divorced individuals, and unemployed participants (p=0.043, p=0.005, respectively). It was observed that health anxiety, cyberchondria behaviors, and PTSD symptoms decreased with age (p=0.029, p=0.011, p<0.001, respectively). A positive and moderate correlation was found between health anxiety, cyberchondria, and PTSD (p<0.001, p<0.001, p<0.001, respectively). Conclusion: Significant levels of health anxiety, cyberchondria, and PTSD have been observed am ong adults presenting to family medicine clinics in Hatay province. Identifying high-risk groups is crucial for early detection of post-traumatic psychological symptoms and developing intervention programs.