Öğretmenlerin öğretmenlik kariyer basamakları uygulaması ile örgütsel adalet ve etik algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' perceptions of teacher career progression, organizational justice and ethics
  1. Tez No: 923035
  2. Yazar: SEVDA KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, öğretmenlik mesleği kariyer basamakları, örgütsel adalet, örgütsel etik iklim, Teacher, teacher career ladders, organizational justice, organizational ethical climate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları uygulaması ile örgütsel adalet ve örgütsel etik iklim algıları arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu algıların cinsiyet, öğrenim durumu, unvan ve kıdem değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Isparta İli Merkez ilçesindeki resmi ortaokullarda görev yapan ve basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 311 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları uygulamasına yönelik algılarının genel olarak orta düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Erkek öğretmenler, kadın öğretmenlere kıyasla bu uygulamayı daha olumlu değerlendirmektedir. Başöğretmenlerin algıları, öğretmenlere göre anlamlı biçimde daha yüksek çıkarken, kıdem açısından 21 yıl ve üzeri deneyime sahip öğretmenlerin algıları, 1-10 yıl kıdemi olan öğretmenlere kıyasla daha olumludur. Bununla birlikte, öğrenim durumu bu algıyı belirgin şekilde etkilememektedir. Örgütsel adalet algısı da öğretmenler arasında orta düzeyde olup, erkek öğretmenlerin algılarının kadın öğretmenlere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ancak kıdem, unvan ve öğrenim durumu açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin örgütsel etik iklim algıları ise yüksek düzeyde ölçülmüş olup, cinsiyet, öğrenim durumu, unvan ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları uygulaması ile öğretmenlerin örgütsel adalet ve örgütsel etik iklim algıları arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Bu doğrultuda, söz konusu uygulamanın öğretmenlerin mesleki gelişimini ve motivasyonunu destekleyecek fırsatlar sunmasının yanı sıra, eğitim örgütlerinde adalet ve etik değerlerin ön planda tutulmasının ve ayrımcılığa yol açabilecek uygulamalardan kaçınılmasının önemli olduğu vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between teachers' perceptions of the recently implemented teacher career ladders in Türkiye and their perceptions of organizational justice and organizational ethical climate. It also seeks to determine whether these perceptions vary based on gender, educational background, title, and seniority. The study sample consists of 311 teachers working in public secondary schools in the central district of Isparta during the 2024-2025 academic year, selected through simple random sampling. Findings indicate that teachers generally have a moderate perception of the teacher career ladders. Male teachers evaluate the system more positively than female teachers. Head teachers have significantly higher perceptions than teachers. Senior teachers with more than 21 years of experience view the system more favorably than those with 1-10 years of experience, while educational background has no significant impact. Teachers' perceptions of organizational justice are also moderate, with male teachers reporting higher perceptions than female teachers. However, no significant differences were found regarding seniority, title, or educational background. On the other hand, teachers' organizational ethical climate perceptions are high, with no significant differences across variables. The study also reveals a positive and moderate correlation between teacher career ladders and perceptions of organizational justice and organizational ethical climate. It highlights the importance of ensuring that career ladders support professional development and motivation, while maintaining justice and ethical values in schools and avoiding policies that may create inequality.