Türkiye ve Filistin ilişkileri: Kamuoyu ve resmi politikanın analizi
Turkey and Palestine relations: An analysis of public opinion and official policy
  1. Tez No: 975893
  2. Yazar: MOHAMMED J S DARAGHMEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin sorunu, Kamuoyu, Türk dış politikası, Türk-Filistin ilişkileri, Palestine problem, Public opinion, Turkish foreign policy, Turkish-Palestine relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye-Filistin ilişkilerini hem resmî devlet politikaları hem de Türk kamuoyunun tutumları çerçevesinde, tarihsel ve analitik bir yaklaşımla ele almaktadır. Tarihsel süreç içindeki dönüşümü ve 2000'li yıllarla birlikte başlayan değişimi bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmektedir. Çalışmada, nitel bir araştırma deseni benimsenmiş, literatür araştırması merkeze alınmıştır. Ayrıca tarihsel yöntem ve karşılaştırmalı analiz birlikte kullanılmış; kamuoyunun Filistin meselesine yaklaşımını yansıtan raporlar, araştırmalar ve haber içerikleri ile sivil toplum kuruluşlarının Filistin odaklı faaliyetleri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda tez, Türkiye–Filistin ilişkileri kamuoyu ile resmî politikanın etkileşimi üzerinden nasıl şekillenmektedir?" sorusuna yanıt aramakta; ayrıca Türkiye'nin Filistin politikasını şekillendiren temel dinamiklerin neler olduğu, kamuoyunun dış politika kararlarını ne ölçüde etkilediği ve resmî söylem ile toplumsal vicdan arasındaki gerilimin nasıl açıklanabileceği konusunda tartışma yürütmektedir. Elde edilen bulgular, Türkiye kamuoyunun tarihsel olarak Filistin ile güçlü bir dayanışma içinde olduğunu ve bu durumun zaman zaman karar alıcılar üzerinde dolaylı baskı oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Ancak Türkiye'nin bir yandan Filistin'e açık destek verirken diğer yandan İsrail ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini sürdürmesi, kamuoyunda eleştirilebilmektedir. Bu bağlamda tez, Türkiye'nin Filistin politikasını sadece dış politika düzeyinde değil; kimlik, tarihsel sorumluluk, iç politik tartışmalar ve vicdani boyutlarıyla da çok katmanlı bir şekilde analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Turkey-Palestine relations through a historical and analytical approach, within the framework of both official state policies and the attitudes of the Turkish public opinion. It evaluates the transformation within the historical process and the change beginning with the 2000s from a holistic perspective. The study adopts a qualitative research design, with a literature review at its core. Additionally, the historical method and comparative analysis are used together; reports, research, and news content reflecting the public's approach to the Palestine issue, as well as the Palestine-focused activities of non-governmental organizations, have been evaluated. In this context, the thesis seeks an answer to the question: 'How are Turkey-Palestine relations shaped through the interaction between public opinion and official policy?'; it also conducts a discussion on what the main dynamics shaping Turkey's Palestine policy are, to what extent public opinion influences foreign policy decisions, and how the tension between official discourse and social conscience can be explained. The findings reveal that the Turkish public has historically been in strong solidarity with Palestine, and this situation has at times created indirect pressure on decision-makers. However, the fact that Turkey, while offering clear support to Palestine on one hand, maintains its political and economic relations with Israel on the other, can be subject to criticism in public opinion. In this context, the thesis analyzes Turkey's Palestine policy not only at the level of foreign policy, but also in a multi-layered manner with its dimensions of identity, historical responsibility, domestic political debates, and conscience.