Fen bilgisi eğitimi bağlamında sürdürülebilir kalkınma konusunda yapılan çalışmaların betimsel incelenmesi
The descriptive review of the studies on sustainable development in the context of science education
  1. Tez No: 923116
  2. Yazar: ALPEREN MİRAÇ GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR YILMAZ YENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, fen eğitimi, betimsel doküman incelemesi, Sustainable development, science education, descriptive document review
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi eğitimi bağlamında sürdürülebilir kalkınma konusunda yapılan ulusal ve uluslararası çalışmaların incelenmesidir. Araştırmaya 2000-2023 yılları arasında yapılan 34 tez ve 70 makale olmak üzere toplamda 104 çalışma dahil edilmiştir. Ulusal çalışmalara yüksek lisans tezi, doktora tezi ve makaleler dahil edilirken, uluslararası çalışmalara yalnızca makaleler dahil edilmiştir. Çalışmalara ulaşmak için ULAKBİM Türkçe veri tabanları (EKUAL ve TRDizin), YÖK Ulusal Tez Merkezi, YÖK Akademik, Google Scholar ve ProQuest veri tabanlarında“sürdürülebilir kalkınma ve fen eğitimi”anahtar kelimeleri kullanılarak tarama yapılmış ve tam metin erişimi olan çalışmalar analize dahil edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada geçerlilik ve güvenirliliği sağlamak için; çalışmanın amacı ve araştırma soruları açık bir şekilde ifade edilmiş, veri toplama metodu ve araştırmaya dahil edilen çalışmaları seçme ölçütleri detaylı bir şekilde aktarılmıştır. Fen eğitiminde sürdürülebilir kalkınma konusunda yapılan çalışmalar, araştırmanın yayın yılı, türü, araştırma yaklaşımı, örneklemi veri toplama yöntemi, veri analiz yöntemi ve araştırma konusu olmak üzere yedi alt başlıkta analiz edilmiş ve elde edilen veriler grafik ve tablo haline getirilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda çalışmaların büyük bir bölümünün sürdürülebilir kalkınma farkındalığını belirlemek amacıyla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Veri analizi yöntemlerinden içerik analizi, veri toplama aracı olarak anket, örneklem olarak öğretmenler, araştırma yaklaşımı olarak ise en fazla nitel araştırmaların tercih edildiği saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında sürdürülebilir kalkınma konusunda farklı disiplinlerde ve farklı örneklem seviyelerinde yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir. Ayrıca sürdürülebilir kalkınma eğitimine yönelik öğretim yöntemi, etkinlik ve materyal geliştirme çalışmalarının da alan yazındaki eksiklerin giderilmesi bakımından önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine national and international studies on sustainable development in the context of science education. A total of 104 studies, 34 theses and 70 articles, conducted between 2000-2023 were included in the study. While master's theses, doctoral theses and articles were included in national studies, only articles were included in international studies. In order to access the studies, a search was made using the keywords“sustainable development and science education”in ULAKBİM Turkish databases (EKUAL and TRDizin), YÖK National Thesis Center, YÖK Academic, Google Scholar and ProQuest databases and studies with full-text access were included in the analysis. Descriptive document review method, one of the qualitative research methods, was used in the study. In order to ensure validity and reliability in the study; the purpose of the study and research questions were clearly stated, the data collection method and the criteria for selecting the studies included in the study were explained in detail. Studies on sustainable development in science education were analyzed under seven subheadings, namely the publication year of the study, type, research approach, sample data collection method, data analysis method and research topic, and the obtained data were interpreted by turning them into graphs and tables. As a result of the study, it was determined that a large part of the studies were carried out to determine sustainable development awareness. It was determined that content analysis, survey as a data collection tool, teachers as a sample and qualitative research as a research approach were the most preferred data analysis methods. In the light of these results, it is seen that there is a need for studies to be conducted on sustainable development in different disciplines and at different sample levels. In addition, it was concluded that teaching method, activity and material development studies for sustainable development education are important in terms of eliminating the deficiencies in the literature.