Bel ağrısı olan hastalarda egzersiz davranışının yaşam kalitesi ve iyileşmeye etkisi
The effect of exercise behavior on quality of life and recovery in patient with low back pain
  1. Tez No: 923144
  2. Yazar: ALİ SİNGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik bel ağrısı, denetimli egzersiz, fizyoterapi, elektroterapi, yaşam kalitesi, özürlülük, SF-36, Chronic Low Back Pain, Supervised Exercise, Physiotherapy, Electrotherapy, Quality Of Life, Disability, SF-36
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Yozgat Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde, nonspesifik kronik bel ağrısı (KBA) olan hastalarda farklı tedavi yöntemlerinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, prospektif olarak uygulanlanmıştır. Çalışmaya katılan 90 hasta, Ev Egzersizi Grubu (EE), Fizyoterapi + Ev Egzersizi Grubu (FTR+EE) ve Fizyoterapi + Denetimli Egzersiz Grubu (FTR+FZT) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tedavi protokollerinde elektroterapi (TENS, ultrason ve hotpack) ile desteklenen egzersiz uygulamaları yer almıştır. Tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerde Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Anketi (ODI) ve Kısa Form-36 (SF-36) ölçekleri kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular, denetimli egzersiz grubunun enerji, ruhsal sağlık ve sosyal işlevsellik alt boyutlarında diğer gruplardan daha olumlu sonuçlar verdiğini göstermiştir. Sonuç olarak, denetimli egzersizlerin kronik bel ağrısı tedavisinde etkili olduğu ve yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynadığı, ev egzersizlerinin ise düşük maliyetli bir alternatif olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research was carried out prospectively. Ninety patients were divided into three groups: Home Exercise Group (HE), Physiotherapy + Home Exercise Group (PT+HE), and Physiotherapy + Supervised Exercise Group (PT+SE). Treatment protocols included exercise applications supported by electrotherapy (TENS, ultrasound, and hotpack). Pre- and post-treatment evaluations were conducted using the Oswestry Disability Index (ODI) and the Short Form-36 (SF-36) scales. Data were analyzed using SPSS 26.0 software. The findings indicated that the supervised exercise group showed more favorable outcomes, particularly in the subscales of energy, mental health, and social functioning. In conclusion, supervised exercises were found to be effective in the treatment of chronic low back pain and played a significant role in improving quality of life. Home exercises were also observed to contribute to the treatment process and could be considered a cost-effective alternative.