T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının e-devlet perspektifinden çevre uygulamaları analizi
Analysis of environmental applications of T.C. Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change from the perspective of e-government
- Tez No: 923289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ BELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, e-devlet, uygulamalar, çevre sorunları, ÇŞİDB, Digitalization, e-government, applications, environmental problems, ÇŞİDB
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çevre sorunları nüfus artışı ve sanayileşme gibi süreçler sebebiyle her geçen gün artmakta ve küresel bir problem haline gelmektedir. Hükümetler hava, su, toprak görüntü ve gürültü gibi çevre sorunlarının çözülmesine yönelik olarak bir araya gelmekte ve anlaşmalar imzalamaktadır. Dijitalleşmenin meydana gelmesi hükümetlerin hizmetlerini dijitalleştirmesine bu sayede paydaşlara daha kolay bir şekilde erişirken birçok yönden de fayda sağlamasına imkân tanımaktadır. E-devlet kapısı olarak nitelendirilen dijital hükümet sistemi bugün artan bir kullanım potansiyeli ile birçok kurum kuruluşun işbirliği içerisinde çalıştığı ve bakanlıkların da dijital olarak hizmet sürdürdüğü bir alan haline gelmiştir. Türkiye'de özellikle çevre sorunlarına odaklanan bakanlık olarak nitelendirilen T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı e-devlet çerçevesi üzerinden 74 adet uygulama kullanımını sürdürmektedir. Bu çalışma T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın e-devlet üzerinden kullanıma sunduğu 74 adet uygulamanın SWOT analizi çerçevesinde incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma örneklemi çevre sorunlarına odaklanan T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uygulamalarını ele alması bakımından amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Analiz kapsamında uygulamalar hava, su, toprak, görüntü, gürültü kirlilikleri ve diğer çevre uygulamaları olmak üzere altı farklı kategoride tasniflendirilmiş ve her bir uygulama güçlü, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde çözüm ve geliştirme önerileri sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems are increasing day by day due to processes such as population growth and industrialization and are becoming a global problem. Governments are coming together and signing agreements to solve environmental problems such as air, water, soil, image and noise. The emergence of digitalization allows governments to digitize their services, thus providing benefits in many ways while reaching stakeholders more easily. The digital government system, which is described as the e-government gateway, has become an area where many institutions and organizations work in cooperation and ministries provide services digitally with an increasing usage potential. In Turkey, the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, which is characterized as the ministry focusing on environmental issues, maintains 74 application services through the e-government framework. This study aims to analyze the 74 applications offered by the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change through e-government within the framework of SWOT analysis. The research sample was selected by purposive sampling method in terms of addressing the applications of the Republic of Turkey Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change, which focuses on environmental problems. Within the scope of the analysis, the applications were classified into six different categories as air, water, soil, image, noise pollution and other environmental applications and each application was evaluated within the framework of strengths, weaknesses, opportunities and threats. As a result of the findings, solutions and development suggestions from the e-government systems of different countries are listed.