Bilgi yönetimi yeteneğinin kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi ve kurumsal yönetimin aracılık rolü: Bir alan araştırması
The effect of knowledge management capability on corporate sustainability and the intermediate role of corporate governance: A field research
- Tez No: 923288
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi yeteneği, kurumsal sürdürülebilirlik, kurumsal yönetim, İSO 500, Kahramanmaraş
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
İşletmelerde bilgi yönetimi yeteneği, kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim kavramları, yönetim ve organizasyon sürecinin en önemli faktörlerinden bazıları olarak görülmektedir. Bilgi yönetimi işletmelerin başarısı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Bu nedenle işletmelerde bilgi yönetimi yeteneğine son derece önem verilmektedir. İşletmelerin kaynaklarını gelecek nesillere kalacak şekilde kullanması ve çevreye zarar vermeden faaliyetlerine devam etmesi günümüzde oldukça önemli görevler olarak düşünülmektedir. Bu unsurların yerine getirilmesi için işletmeler açısından sürdürülebilirlik ve kurumsal sürdürülebilirlik gibi kavramların iyi anlaşılması ve uygulanması gerekmektedir. Kurumsal yönetim, işletme performansını devam ettirmek için işletme stratejileri ve politikaları arasındaki istikrarı koruyan sistem olarak kabul edilir. Bu açıdan kurumsal yönetim, kuruluşların bilgi yönetimi yeteneği ve sürdürülebilirlik değerini önemli ölçüde etkiler. Buradan yola çıkarak, bu doktora tezi, bilgi yönetimi yeteneği, kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim kavramlarını ele alan bir çalışma olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı, bilgi yönetimi yeteneğinin kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini ve kurumsal yönetimin aracılık rolünü belirlemektir. Bu amaçla öncelikle konuya ilişkin yerli ve yabancı literatür taranarak kavramsal çerçeve ve hipotezler oluşturulmuştur. Daha sonra, çalışma alan çalışması ile desteklenmiştir. Araştırmanın hipotezleri SPSS istatistik programından elde edilen sonuçlar ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular incelendiğinde bilgi yönetimi yeteneğinin kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinde kurumsal yönetimin kısmi bir aracılık rolü sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulguların ilgili literatüre, bundan sonra yapılacak olan çalışmalara ve konunun gelişimine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Araştırmanın sonuç kısmında elde edilen bulgular teorik ve uygulama bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of knowledge management capability, corporate sustainability, and corporate governance are considered some of the most important factors in the management and organization process. Knowledge management has a significant impact on the success of businesses. Therefore, knowledge management capability is highly valued in organizations. The efficient use of resources in a way that ensures their availability for future generations and the continuation of operations without causing harm to the environment are regarded as essential responsibilities for businesses today. To fulfill these responsibilities, it is crucial for businesses to understand and implement concepts such as sustainability and corporate sustainability effectively. Corporate governance is recognized as a system that maintains stability between business strategies and policies to sustain organizational performance. In this respect, corporate governance significantly influences an organization's knowledge management capability and sustainability value. Building on this premise, this doctoral thesis explores the interconnections between knowledge management capability, corporate sustainability, and corporate governance. The main purpose of this study is to determine the effects of knowledge management capability on corporate sustainability and the mediating role of corporate governance. To achieve this aim, a conceptual framework and hypotheses were first established by reviewing both local and international literature on the subject. Subsequently, the study was supported by field research. The hypotheses of the study were analyzed using the results obtained from the SPSS statistical program. The findings of the study reveal that corporate governance plays a partial mediating role in the impact of knowledge management capability on corporate sustainability. It is expected that these findings will contribute to the relevant literature, future research, and the development of the field. In the conclusion section of the study, the findings are discussed within both theoretical and practical contexts. KeyWords: Knowledge management capabilities, corporate sustainability, corporate governance, ISO 500, Kahramanmaraş