Non-nefrotik düzeyde proteinürinin etiyolojik değerlendirilmesi
Etiologic evaluation of non-nephrotic proteinuria
  1. Tez No: 923301
  2. Yazar: SOUCHEDA CHATZI CHATIP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT SELDA BAYRAKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Proteinüri, Çocuk hasta, Spot idrar, Geçici proteinüri, Proteinuria, Pediatric patient, Spot urine, Transient proteinuria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Proteinüri böbrek hastalarında hastalığın aktivasyonunu ve ilerlemesini gösteren önemli bir bulgudur. Böbrek hasarı dışında da ateş, egzersiz, dehidratasyon gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Ayırıcı tanı için detaylı bir öykü, fizik muayene ile hastaların bütünsel bir yaklaşımla değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Çalışmamızda tam idrar tetkikinde rastlantısal olarak proteinüri saptanan hastaların etyolojilerinin tespit edilmesi, klinik seyirlerinin saptanması, prognozunun gösterilmesi ve böylece toplum sağlığı açısından proteinürinin tarama ve takibine dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Çocuk Hastanesi çocuk acil ve genel pediatri kliniklerinde yapılmış olup retrospektif nitelikte bir çalışmadır. Çalışmamıza 30 gün-18 yaş arası çocuk hastalar dahil edilmiştir. Mevcut çalışma için gerekli veriler; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hastanesinde kullanılan sistem veri tabanından sistematik olarak elde edildi. Her hasta için elde edilen veriler hasta veri izlem formuna kaydedilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri için Statistical Package for Social Sciences (SPSS), Windows için sürüm 23.0 (SPSS Inc. Chicago, USA) bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 01/01/2021-31/12/2021 tarihleri arasında T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi çocuk acil ve genel pediatri kliniklerine başvuran idrar dipstick testinde proteinüri saptanan 234 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 129'u (%55,1) kız, 105'i (%44,9) erkektir. Hastaların başvuru sırasında ortalama yaşı 9,7±5,1 yıl, ortanca yaşı 10,5 (0-17,0) yıl bulunmuştur. Hastaların en sık %33,3'ünün (n=78) bulantı-kusma ile başvurduğu tespit edilmiştir. Hastaların %14,5'inde (n=34) akraba evliliği vardır. Hastaların %37,6'sının (n=88) soygeçmişinde bilinen bir hastalık olduğu görülmüştür. Kontrolde alınan tam idrar tetkiklerine bakıldığında hastaların %12,8'inde (n=30) proteinürinin sebat ettiği saptanmıştır. İdrar kültürü alınan hastaların %73,1'inde (n=171) üreme saptanmamıştır. Spot idrarda protein/kreatinin oranı ortalama değeri 0,81±2,19 mg/mg, ortanca değeri 0,20 (0,04-18,23) mg/mg bulunmuştur. Spot idrara göre hastaların %42,4'ünde (n=64) non-nefrotik düzeyde proteinüri, %7,9'unda (n=12) nefrotik düzeyde proteinüri saptanmıştır. Sonuçlar: Yapılan tam idrar tetkiklerinde proteinüri saptanan hastaların izleminde geçici proteinüri nedenlerinin gözden geçirilmesi önemlidir. Birçok çalışmada olduğu gibi bizim çalışmamızda da tekrarlayan örneklemlerde sebat eden proteinürinin azaldığı görülmüştür. Hastaların çocuk acil polikliniklerinde ve genel pediatri polikliniklerinde iyi bir öykü ve fizik muayene ile değerlendirilmesi benign nedenler dışlandıktan sonra çocuk nefroloji polikliniklerine yönlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Proteinuria is an important finding indicating activation and progression of the disease in renal patients. It may also occur due to causes other than kidney damage such as fever, exercise and dehydration. For differential diagnosis, a detailed history, physical examination and evaluation of the patients with a holistic approach are important. In our study, we aimed to determine the etiology, clinical course and prognosis of patients with incidental proteinuria in complete urinalysis and to draw attention to the screening and follow-up of proteinuria in terms of public health. Materials and Methods: This retrospective study was conducted in the pediatric emergency and general pediatrics clinics of the Children's Hospital, Ankara Bilkent City Hospital, T.C. University of Health Sciences, Ankara. Pediatric patients aged 30 days to 18 years were included in our study. The data required for the present study were systematically obtained from the system database used in the Pediatric Hospital of Ankara Bilkent City Hospital. The data obtained for each patient were recorded on the patient data tracking form. Statistical Package for Social Sciences (SPSS), version 23.0 for Windows (SPSS Inc. Chicago, USA) was used for statistical analysis of the data. Results: The study included 234 patients with proteinuria detected by urine dipstick test who were admitted to the pediatric emergency and general pediatrics clinics of T.C Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Children's Hospital between 01/01/2021-31/12/2021. Of the patients, 129 (55.1%) were female and 105 (44.9%) were male. The mean age at presentation was 9.7±5.1 years and the median age was 10.5 (0-17.0) years. It was found that 33.3% (n=78) of the patients most frequently presented with nausea and vomiting. 14.5% (n=34) of the patients had consanguineous marriage. 37.6% (n=88) of the patients had a known disease in their family history. When the complete urine tests taken at follow-up were analyzed, it was found that proteinuria persisted in 12.8% (n=30) of the patients. No growth was detected in 73.1% (n=171) of the patients who had urine cultures. The mean value of protein/creatinine in spot urine was 0.81±2.19 mg/mg and the median value was 0.20 (0.04-18.23) mg/mg. According to spot urine, 42.4% (n=64) of the patients had non-nephrotic proteinuria and 7.9% (n=12) had nephrotic proteinuria. Conclusions: It is important to review the causes of transient proteinuria in the follow-up of patients with proteinuria in urine tests. In our study, as in many studies, persistent proteinuria decreased with repeated sampling. It is recommended that patients should be evaluated in Pediatric Emergency Outpatient Clinics and General Pediatrics outpatient clinics with a good history and physical examination and referred to Pediatric Nephrology Outpatient Clinics after benign causes are excluded.