Cilt rengini açmak için bitkisel ekstre yüklü lipozom formülasyonlarının tasarlanması
Designing liposome formulations loaded with herbal extracts for skin lightening
  1. Tez No: 923316
  2. Yazar: FATMA DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİNE TUNCAY TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lipozom, Antitrozinaz Aktivite, Papatya Ekstresi, Bitkisel Ekstre, Total Flavonoid Tayini, Liposome, Antithyrosinase Activity, Chamomile Extract, Herbal Extract, Total Flavonoid Content
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüzde en sık karşılaşılan cilt problemlerinden biri ciltteki renk eşitsizlikleridir. Melanin, cilde rengini veren pigmenttir ve renk eşitsizliklerinin temelinde de ciltteki melanin sentezinin düzensiz bir biçimde artması yer almaktadır. Güneşe maruziyet, enflamasyon, hormonlar, gebelik, akne, genetik faktörler ve bazı ilaçların melanin sentezinde düzensiz artışlara neden olduğu bilinmektedir. Melanin, melanosit hücrelerinden çeşitli mekanizmalarla sentezlenir ve taşınarak cilt yüzeyine ulaşır. Ciltte renk eşitsizliklerinin önüne geçebilmek ve cilt rengini eşitleyebilmek için aşırı melanin sentezi ve taşınmasını kontrol altına almak üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bitkisel ekstreler kozmetik uygulamalarda etkili ve güvenli bir yol oldukları için tercih edilmektedir. Cilt renginin açılması amacıyla farklı bitkisel ekstreler kullanılmaktadır. Bitki ekstrelerinin stabilitelerinin düşük olması ve cilde penetrasyonlarının yeterli miktarda olmaması kullanılmalarını kısıtlamaktadır. Ekstrelere ait bu dezavantajları ortadan kaldırmak için uygulanan yöntemlerden biri de ekstrelerin lipozom formülasyonlarına yüklenmesidir. Lipozomlar, hücreye benzer yapıları nedeniyle deriye penetrasyonu kolaylaştırmakta ve arttırmaktadır. Bu nedenle kozmetik formülasyonlarda kullanımı her geçen gün artmaktadır. Tez çalışması kapsamında ince film hidrasyon yöntemi kullanılarak farklı ekstreler yüklü lipozomal formülasyonlar hazırlanmıştır. Hazırlanan sistemler pH, partikül boyutu, zeta potansiyel ve polidispersite ölçümleri, TEM görüntülemesi parametreleri açısından karakterize edilmiştir. Ayrıca ekstrelerin in vitro salım profilleri incelenmiş ve stabiliteleri takip edilmiştir. Seçilen formülasyonların cilt rengini açmadaki potansiyel etkinlikleri antitirozinaz aktivite ölçümü ile belirlenmiştir. Sonuç olarak papatya ekstresi içeren ve karışım ekstre içeren iki farklı lipozomal ürün elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most prevelant skin problems today is skin colour inequalities. Melanin is the pigment responsible for the colouration of the skin, and the basis of colour inequalities is the irregular increase in melanin synthesis in the skin. Sun exposure, inflammation, hormones, pregnancy, acne, genetic factors and certain medications are recognised as causative factors for irregular increases in melanin synthesis. Melanin is synthesised and transported from melanocyte cells by various mechanisms, and it reaches the skin surface. Research is being conducted to control excessive melanin synthesis and transport, with a view to preventing skin colour inequalities and achieving skin colour equalisation. Plant extracts are preferred because they are an effective and safe way in cosmetic applications. Different herbal extracts are used for skin lightening. The low stability of plant extracts and their insufficient skin penetration limit their use. One of the methods applied to eliminate these disadvantages of extracts is the loading of extracts into liposome formulations. Liposomes facilitate and increase penetration into the skin due to their cell-like structure. Therefore, their use in cosmetic formulations is increasing day by day. Within the scope of the thesis study, liposomal formulations loaded with different extracts were prepared using thin film hydration method. The prepared systems were characterised in terms of pH, particle size, zeta potential and polydispersity measurements, TEM imaging parameters. In addition, in vitro release profiles of the extracts were investigated and their stability was monitored. In addition, the efficacy of the formulations was determined by antithyrosinase activity measurement. As a result, two different liposomal products containing chamomile extract and a mixture of extracts were obtained.