Hz. Peygamber döneminde kuyular ve o'nun suyla ilgili uygulamaları
Wells in the period of the prophet Muhammad and his water practices
  1. Tez No: 923351
  2. Yazar: NAZİFE AVCI KÖKÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF KABAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, Kuyular, Mekke, Medine, Prophet Muhammad, Water, Wells, Mecca, Medina
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Su, bütün canlıların varolması ve yaşamlarını devam ettirebilmeleri için elzem bir unsurdur. Hayatî bir öneme sahip olan su, Arap Yarımadası gibi kurak ve yer üstü su kaynakları bakımından yetersiz olan bir coğrafyada daha da önemli ve kıymetli hale gelmektedir. İslâmiyet'in doğup yayıldığı Hicaz ve özellikle Hz. Peygamber'in yaşadığı Mekke ve Medine'de yer üstü su kaynakları olmadığından yer altı kaynak suları/kuyular büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma, Hz. Peygamber'in doğup büyüdüğü Mekke ile hicretten sonra 10 yılını geçirdiği Medine ve çevresinde Câhiliye ve ilk İslâmî dönemde var olan su kuyularını tespit etmek, O'nun su hakkındaki tavsiyelerini, uygulamalarını ve Medine'de oluşan su kültürünü bir bütün olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde kısaca suyun öneminden, Mekke ve Medine'deki su kaynaklarının yetersizliğinden bahsedilmiştir. Birinci bölümde suyun mahiyeti, Kur'ân-ı Kerim'de ona nasıl vurgu yapıldığı ve su-medeniyet ilişkisinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Arap Yarımadası ve Hicaz Bölgesi'nin coğrafî özellikleri hakında bilgi verildikten sonra bölgenin su kaynaklarına geçilmiştir. Mekke'de Zemzem Kuyusu ve sonrasında açılan ve hicrî ikinci asrın sonlarına kadar varlığını sürdüren su kuyuları tespit edilmiştir. Ardından Medine'de Hz. Peygamber'in uğradığı, suyundan içtiği, abdest aldığı, hastalandığında suyundan getirilmesini istediği kuyular ile Medine civarındaki diğer kuyular ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise su kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgede Hz. Peygamber'in Müslümanları su kuyuları açmaya ve su hayrına teşvik etmesiyle ilgili örnekler verildikten sonra su ve su kaynaklarıyla ilgili uygulamaları, tavsiyeleri ele alınmış; su ile ilgili bu uygulamalar ve suya verilen önem sebebiyle Medine'de oluşan su kültüründen bahsedilmiştir. Çalışmamız, sonuç bölümde elde ettiğimiz bilgilerin değerlendirilmesiyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is an essential element for all living beings to exist and sustain their lives. Water, which has vital importance, becomes even more important and valuable in a dry geography such as the Arabian Peninsula, which is inadequate in terms of surface water resources. Since there are no surface water resources in the Hejaz, where Islam was born and spread, and especially in Mecca and Medina, where the Prophet lived, underground spring waters/wells are of great importance. This study aims to identify water wells that existed in the pre-Islamic and early Islamic periods in Mecca, where the Prophet was born and raised, and in Medina, where he spent 10 years after the Hijrah, and to reveal his recommendations and practices regarding water and the water culture that emerged in Medina as a whole. The study consists of an introduction, three sections and a conclusion. The importance, purpose, method and sources of the subject are mentioned in the introduction section. The nature of water, how it is emphasized in the Quran and the relationship between water and civilization are discussed in the first section. In the second section, after providing information about the geographical features of the Arabian Peninsula and the Hejaz region, the region's water resources were examined. The Zamzam Well in Mecca and the water wells that were opened later and continued to exist until the end of the second century of the Hijra were identified. Then, the wells in Medina where the Prophet Muhammad visited, drank from their water, performed ablution, and asked for water to be brought to him when he was sick, and other wells around Medina were identified. In the third section, examples were given about the Prophet Muhammad's encouragement of Muslims to open wells and for the good of water in a region where water resources were limited, and his practices and recommendations regarding water and water resources were discussed; these practices regarding water and the water culture that emerged in Medina due to the importance given to water were mentioned. Our study was completed in the conclusion section with the evaluation of the information we obtained.