Eğitsel dijital oyun destekli argümantasyon uygulamalarının 7. sınıf öğrencilerinin fen başarılarına ve değerler eğitimine etkisi
The effect of digital game supported argumentation applications on 7th grade students' sceence achievement and values education
  1. Tez No: 923364
  2. Yazar: HAMİYE TIRIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik başarı, argümantasyon, değerler eğitimi, eğitsel dijital oyunlar, academic achievement, argumentation, digital games, values education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Bu çalışma, eğitsel dijital oyun destekli argümantasyon uygulamalarının 7. sınıf öğrencilerinin fen bilimleri başarısına ve değerler eğitimine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Erzurum ilindeki iki devlet okulundan seçilen 78 yedinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Argümantasyon grubu (AG), argümantasyon ve eğitsel dijital oyun grubu (AEDOG) ve kontrol grubu (KG) olmak üzere üç grupla çalışılmıştır. Araştırma, nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemlerinin müdahaleli karma araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Fen Bilimleri Ön Bilgi Testi (FÖBT), Fen Bilimleri Akademik Başarı Testi (FABT), İnsani Değerler Ölçeği (İDÖ) ve Değerler Eğitimi Gözlem Formu (DGF) uygulanmıştır. Deneysel uygulama bir eğitim- öğretim süreci boyunca sürmüş, AG'de argümantasyon, AEDOG'da argümantasyon ve eğitsel dijital oyunlar birlikte kullanılırken, KG'de müfredata dayalı öğretim uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçları, dijital oyun destekli argümantasyon yönteminin öğrencilerin fen başarılarına istatistiksel olarak anlamlı etki etmediğini göstermiştir. Değerler açısından değerlendirildiğinde İDÖ'de gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmezken, DGF'ye göre seçilen değerlerde ilerlemeler görülmüştür. Sonuçlar: Eğitsel dijital oyun destekli argümantasyon uygulamalarının başarı açısından istenen değişimi vermemesine rağmen değer gelişimi için önem arz ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the effects of digital game-supported argumentation practices on 7th-grade students' science achievement and values education. Method: The study was conducted with 78 7th-grade students selected from two public schools in Erzurum province. The participants were divided into three groups: Argumentation Group (AG), Digital Game supported Argumentation Group (DGAG), and Control Group (CG). The research employed an intervention mixed methods design, integrating both quantitative and qualitative approaches. Data collection tools included the Science Preliminary Knowledge Test (SPKT), the Science Academic Achievement Test (SAAT), the Human Values Scale (HVS), and the Values Education Observation Form (VEOF). The experimental intervention lasted for an entire academic term. While argumentation was employed in the AG, both argumentation and educational digital games were used in the DGAG. In the CG, curriculum-based instruction was implemented. Findings: The results of the study indicated that the digital game-supported argumentation method did not have a statistically significant effect on students' science achievement. In terms of values, no significant difference was observed among the groups on the HVS. However, according to the VEOF, progress was noted in the selected values. Conclusions: Although educational digital game-supported argumentation practices did not yield the desired change in terms of academic achievement, they can be considered significant for value development.