Türk eğitim sisteminde lider yönetici yetiştirme ve atama süreci
Leader manager training and appointment process in the Turkish educational system
- Tez No: 923386
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lider, Yönetici, Eğitim yöneticiliği, Lider-yönetici, Leader, Administrator, Educational administration, Leader-administrator
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yönetim ve yöneticilik tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanın olduğu her yerde işlerin düzenli sürdürülebilmesi için bir yöneticiye ve yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmaktadır. Yöneticierin kurumsal başarıya katkısı ise her kurumda olduğu gibi eğitim kurumlarında da yadsınamaz bir boyuttadır. Türk eğitim sisteminde lider yönetici yetiştirme ve atama sürecine ilişkin mevcut durumun tespiti, eksiklikler ve karşılaşılan sorunlara yönelik olarak eğitim yöneticilerinin görüşlerini incelemek ve fonksiyonel bir çözüm önerisi geliştirmek amacıyla gerçekleştirilmiş olan bu araştırma nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiş bir durum çalışmasıdır. Bu araştırma lider yönetici yetiştirme sürecine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türk eğitim sisteminde yönetici atama konusunda lider yönetici yetiştirmekle ilgili herhangi bir bölüm bulunmamasına rağmen bu çalışmaya destek veren eğitim yöneticilerinin“lider yöneticilik”konusundaki farkındalıklarının oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Araştırma bulguları lider-yöneticilerin, eğitim kurumlarının etkin yönetilmesini sağlayarak, çalışanlar arasında ortak kurumsal hedefler belirleme, bu hedefleri içselleştirilerek aidiyet duygusu ve olumlu bir eğitim iklimi oluşturma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Bu potansiyelin gerçekleştirilmesi için lider-yöneticilik kavramının daha etkin kullanılması gerekmektedir. Yine araştırma bulgularına göre lider-yöneticilerin sergilediği uygulamaların eğitim yönetiminde çağın gerektirdiği yeni bakış açılarının ortaya konulmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The history of management and administration is as old as the history of humanity. Wherever there is a human being, there is a need for a manager and a management approach in order to keep things in order. The contribution of managers to institutional success is undeniable in educational institutions as in every institution. This research, which was carried out in order to determine the current situation regarding the process of training and appointing leader administrators in the Turkish education system, to examine the views of educational administrators regarding the deficiencies and problems encountered and to develop a functional solution proposal, is a case study conducted with qualitative research model. This research was carried out in order to contribute to the leader administrator training process. Although there is no department in the Turkish education system related to the training of leader-administrators, it was seen that the awareness of the education administrators who supported this study on“leader-administration”was quite high. Research findings show that leader-managers have the potential to ensure effective management of educational institutions, to set common institutional goals among employees, to internalize these goals and to create a sense of belonging and a positive educational climate. In order to realize this potential, the concept of leader-management should be used more effectively. Again, according to the findings of the research, the practices exhibited by leader-managers help to reveal new perspectives required by the age in educational administration.